Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
2°C
NED.
12°C
-1°C
Oceni objavo

PRAZNIK BUČ V SREDIŠČU OB DRAVI

Praznik buč v Središču ob Dravi

V soboto, 7. septembra, je v Središču ob Dravi je potekala  že 17. tradicionalna prireditev Praznik buč - dan odprtih vrat Oljarne Središče ob Dravi. Turistično društvo iz pobratene občine Središče ob Dravi je naše društvo povabilo, da se prireditve tudi aktivno udeležimo, in sicer v  pripravi oz. tekmovanju v kuhanju bučnega golaža.                                                                                                                                                

Prireditev se je pričela s kulturnim programom središke godbe na pihala in mažoretkami iz Nedelišča, nato pa so se na odru zvrstili številni govorniki in bogat kulturni program. Hkrati je potekalo  tekmovanje v kuhanju bučnega golaža. V živo je na prizorišču svoje specialitete pripravljal Masterchef Slovenije 2016, Darko Klemen. V oljarni je  potekal ogled proizvodnje štajersko-prekmurskega bučnega olja. V velikem šotoru so se predstavila različna društva, potekala je predstavitev starih obrti, bogata pokušina jedi z bučnim oljem, bučnimi semeni in moderna kuhinja s pridihom tradicije. Z animacijo je bilo poskrbljeno tudi za otroke. Obiskal jih je Ribič Pepe. Zbrane pa je zabaval narodno zabavni ansambel Ekart.

Na tekmovanju v kuhanju bučnega golaža je sodelovalo 14 ekip. Ker smo bili na tekmovanju prvič, smo se na samo tekmovanje odpravili predvsem z dobro voljo in da spoznamo, na kakšen način samo tekmovanje poteka. Stroga pet-članska komisija nas je spremljala od prižiga ognja pod kotličkom do ocenitve končnega izdelka. Ekipa pod vodstvom Marjana in kuharskih sodelavk, dveh Silv in ene Danice, se je dobro ujela. Z nestrpnostjo smo pričakovali razglasitev rezultatov. Na tekmovanju razglasijo prvih pet ekip, ostale ekipe pa so osvojile šesto mesto. Kljub temu da smo bili na tekmovanju prvič, smo se zavihteli na odlično četrto mesto. Zmagali pa so tekmovalci iz našega turističnega društva, ki so se tekmovanja udeležili že desetič. Za uspeh jim iskreno čestitamo.

Dobra volja, prijetna družba in predvsem krepitev prijateljstva s predstavniki društev iz pobratene občine Središče ob Dravi se je na prireditvi čutila na vsakem koraku. Na koncu smo jih povabili v Mislinjo, kjer članom športnega društva in turističnega društva iz Središča ob Dravi pripravljamo že skoraj tradicionalni pohod, nato pa se skupaj udeležimo prireditve Pozdrav jeseni na Foltanovi kmetiji.

Zapisal Ivan Arko

Fotografije: Bojan Šinko

 

Oglejte si tudi