Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
1°C
NED.
12°C
-0°C
Oceni objavo

OBISK V SRBIJI

Na krstni slavi pri planincih PD Žeželj

Planinci PD Žeželj iz Kragujevca so nas povabili na »krstno slavo«. V srbski pravoslavni Cerkvi namreč obstaja običaj, ki sega v same začetke vernosti v Srbiji, skladno s katerim vsaka družina vsako leto obhaja »krstno slavo« ali praznik družinskega zavetnika in spomin na krst prednikov. PD Žeželj si je za svojega zavetnika izbrala sv. Nikolaja, ki je imel letos svoj dan v nedeljo, 22. maja.

V Kragujevac smo odšli v petek in se vrnili v ponedeljek. Poleg udeležbe na nedeljski »krstni slavi« smo obisk izkoristili tudi za druženje s pobratenimi planinci in planinske pohode. Tako smo se v soboto, 21. maja, skupaj s planinci PD Žeželj povzpeli na 758 m visoko Ostrovico, za katero pravijo, da je ostanek nekoč delujočega vulkana. Nahaja se v bližini kraja Rudnik v Šumadiji. Z vrha se ponuja čudovit razgled po bližnji in daljni okolici. Po sestopu smo se odpeljali v bližino Aranđelovca in krenili proti planini Bukulja, kjer je na njenem najvišjem vrhu (696 m) postavljen razgledni stolp. Tudi za to planino pravijo, da je vulkanskega izvora. Ime je dobila po srbskem poimenovanju bukve. V vznožju gore so vodna zajetja, ki jih v Aranđelovcu izkoriščajo za zdraviliški turizem in polnjenje mineralne vode Knjaz Miloš.

Po zaključenem vzponu smo odšli na posestvo naše dobre planinske prijateljice Slavice Boškovič, ki nas je pogostila s planinskim kosilom.

Svojo »bazo« smo imeli na njihovem planinskem domu na Anđinim livadama nad Kragujevcem. V nedeljo dopoldan smo se pred slavjem, ki je potekalo na planinskem domu, podali še na krajši pohod na Črni vrh. Po povratku smo bili prisotni na proslavi »krstne slave«.

Preden smo se v ponedeljek odpravili proti domu, smo si ogledali še spominski park Šumarice in obiskali spomenik-muzej »21. oktober«, ki je postavljen v spomin na masovno ustreljenih 2974 moških in otrok iz Kragujevca in okolice kot povračilni ukrep za napad partizanov in žrtve na nemški strani v začetku oktobra, ko je bilo ubitih 10 in ranjenih 23 nemških vojakov.

Planinci iz Kragujevca so nas toplo sprejeli in pripravili zanimiv program. Po nekaj letih premora zaradi koronskih ukrepov je bilo snidenje prisrčno in marsikaj smo si imeli za povedati. Upamo, da bo sodelovanje steklo spet tako, kot je bilo pred korono.

 

 

 

 

Oglejte si tudi