Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
4°C
JUTRI
22°C
6°C
Oceni objavo

IZLET V POKLJUŠKO SOTESKO

Planinski pohod PD Mislinja

Pokljuška soteska – Mala in Velika Osojnica

 

Junijski vročinski val nas, planincev PD Mislinja, ni ustavil pri obiskih gora. Naš organizator in vodnik Peter Zupanc je za pohod izjemoma že v torek, 28.6.2022, izbral za ta letni čas odlični turi. Turo skozi Pokljuško sotesko, ki je imela vse značilnosti dopoldanske svežine ob hoji, ter vzpon na Malo in Veliko Osojnico, ko so poletno sonce občasno prekrili potujoči oblaki. Jutranja vožnja na Gorenjsko je bila prijetna in klepetava, le redki planinci so kljub zgodnji uri dremali. Seveda so nam tradicionalni rogljički ob jutranjih kavah teknili. 

Poletna planinska oprema in zadosti tekočine v nahrbtnikih sta pomenila, da smo bili pripravljeni na vstop v Pokljuško sotesko, in naša planinka Erna je tokrat predstavila pomembne značilnosti te soteske.

Pokljuška soteska je del Triglavskega narodnega parka, ki se z območja Gorij zajeda v vznožje planote Pokljuka in je primer suhe fosilne podledeniške soteske. Ribščica je potoček v soteski, ki je ob zadnji ledeni dobi odvajal vodo iz Pokljuškega ledenika in izklesal apnenčaste kamenine tudi do 50 m globoko. V soteski so fosilni ostanki, naravni mostovi, v najožjem in takrat neprehodnem delu so že leta 1930 speljali leseni most, pripet na skalno steno, imenovano Galerija kraljeviča Andreja. Znamenita je tudi Pokljuška luknja (skalna votlina z dvema vhodoma in tremi naravnimi okni), v kateri naj bi se med begom v Nemčijo skrival Primož Trubar. Ozki naravni prehodi za trenutek vzbudijo tudi malo tesnobe.

Planinka Erna je poudarila tudi posebnost, da je hladnejša in vlažna soteska rastišče za številne vrste praproti, posebej pa še za praprot Peruša, ki ima posebno obliko. Njeni listi s sporami so olivno zelene barve, ko pa spore dozorijo, dobijo značilno rjavo barvo. Videli smo, kako praprot v soteski res imenitno uspeva.

 

Z vožnjo do Zake ob Blejskem jezeru smo prešli v drugi del našega planinskega dneva. Ob visokih temperaturah je bilo v Zaki polno kopalcev in v naši planinski opremi smo bili kot skupina na plaži ob jezeru v vročem popoldnevu videti »precej nenavadno», zato smo takoj nadaljevali vzpon na Malo in Veliko Osojnico.

Strmo severno pobočje Male Osojnice ima urejeno in dobro speljano vijugasto pot skozi gozd proti vrhu. Pot je občasno varovana z nekaj metri jeklenic ter strmejšimi zanimivimi stopnicami. Prvi varovan razgledni prostor z informacijsko tablo je tako lahko ponudil prvi razgled na Blejsko jezero. Vendar pa je prihod na drugo varovano razgledno mesto ponudil še lepši razgled. Spust do Blejskega jezera je speljan po različnih poteh. Izbrali smo pot, po kateri smo zaradi kamnov vseeno previdneje sestopali.

Gneča obiskovalcev Bleda ter slabi pogoji za parkiranje so doprinesli k odločitvi, da po zaključenem popoldanskem pohodu in po hitrem preobuvanju nista sledila še  preoblačenje ter »blejska» osvežitev. Daljši postanek za užitek ob hladnih napitkih je bil tokrat samo na Trojanah.

Pripravila : Marjeta Fidler

vodnica PD Mislinja

 

Oglejte si tudi