Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C
Oceni objavo

IZLET PO ZELENI POTI Z ZGODBO

Že tretje leto v Sloveniji 23. septembra praznujemo dan športa, ki smo ga počastili tudi planinci PD Mislinja z izletom po krožni učni poti od Podgorja do gradu Vodriž in nazaj v Podgorje. Krožno učno pot Zelena pot z zgodbo so leta 1916 postavili učenci OŠ Podgorje pri Slovenj Gradcu.

Izlet, ki smo ga vključili tudi v akcijo PZS Slovenija planinari, smo začeli ob osmi uri zjutraj, ko smo se zbrali pri gostilni Rogina in se po cesti napotili proti gradu. Kratek čas smo hodili po glavni cesti, a smo kmalu zavili na makadamsko cesto, po kateri smo hodili do kmetije, pri kateri smo zavili na gozdno stezo.

Do gradu Vodriž smo hodili večinoma po gozdu. Šli smo tudi mimo grajskega ribnika, ki je malo pod gradom.

Na gradu Vodriž smo si privoščili daljši postanek za malico. Vreme je bilo lepo in smo lahko ob uživanju malice občudovali mogočne razvaline gradu.

Po počitku smo naredili obvezno skupinsko fotografijo in pred odhodom obhodili še grajske razvaline ter se po drugi poti napotili proti Podgorju.

Med potjo smo obiskali še spomenik, posvečen tiskarni, ki je uporabljala ciklostilno tehniko Kajuh, naslednico partizanske tehnike Skovik, in je delovala od junija 1944 do 28. marca 1945, ko so jo naključno odkrili okupatorji.

Dobre volje smo prispeli nazaj do gostilne, kjer smo si ob prijetnem kramljanju privoščili pijačo.

Bili smo navdušeni nad delom, ki so ga opravili učenci OŠ Podgorje, s katerim so označili pot in pripravili informativne table, na katerih so bile matematične, naravoslovne in literarne naloge. Med spoznavanjem naše okolice smo tako preživeli še en prijeten dan v dobri družbi .

 

 

Vodnik: Peter Zupanc

              

 

Oglejte si tudi