Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
0°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

IZLET NA ROŽCO

Planinski pohod PD Mislinja na

sedlo Rožca (1587 m) in Klek (1753 m)

 

Planinci PD Mislinja smo imeli z našimi prijatelji iz PD Velenje tokrat zaradi vremena izjemoma pohod v sredo, 3. avgusta, ko smo se odpravili v Karavanke na planino in sedlo Rožca ter se povzpeli na Klek. Skupino planincev dveh polnih kombijev so na turo poleg vodnika Petra Zupanca peljali še trije vodniki, tako da je bil naš poletni vzpon tudi strokovno vzorno podprt.

Prijetna jutranja vožnja na Gorenjsko je vključevala naš tradicionalni ritual. To so vedno aktualni rogljički ob jutranji kavi, ki predstavljajo uvod v naš mesečni planinski dan, in jih tudi tokrat nismo izpustili.

Planina pod Golico je bila izhodišče pohoda. Pričakala nas je mirna, še zaspana vas in prazno parkirišče.

Hoja po planinski poti po gozdu in rosni travi je bila v tem poletju svež začetek pohoda, ki je obetal tudi sicer primerno toplo vreme, da so zaščite pred soncem uspešno služile namenu kar ves dan.

 

Naš prvi cilj pohoda je bila planina in sedlo Rožca (1587 m); to je travnat visokogorski prelaz nad zahodnimi Karavankami. Sedlo se nahaja nad Jesenicami med Hruškim vrhom (1776 m) in goro Klek (1753 m). Travnata pobočja so bogato poraščena z gorskim cvetjem in so dobri pašniki za številno govedo. Pri lovski koči smo v vpisni skrinjici dobili tudi žig.

 

Goro Klek domačini iz vasi pod vrhom na slovenski strani poznajo kot Petelin ali Petelinjek. Strma pot vzpona z Rožce na vrh Kleka je speljana po meddržavni meji z Avstrijo. Z vrha smo imeli v rahlem vetru čudovit razgled tako na Golico na vzhodu kot tudi na Dovško Babo na zahodu in v dolino na Jesenice in na Avstrijsko Koroško. Nekaj planincev je bilo vztrajnih in so se povzpeli še na Golico. Večini planincev naše skupine je bila pri spustu v dolino pastirska koča Na petelinu dobrodošla točka za kavico, hladno pijačo ter planinski oddih v senci.

 

Po dobrih šestih urah hoje smo se vrnili v poletno vročo in popoldansko še vedno čisto mirno vas Planina pod Golico. S preoblačenjem in preobuvanjem nismo zgubljali časa, saj smo vedeli, da daljši postanek na Trojanah prinaša osvežitev s sladoledom in ohlajenimi napitki. Kljub temperaturnim poletnim ekstremom je Peter našel planinsko pot, ki je bila tudi v takih vremenskih razmerah za nas normalna. Tako smo lahko brez prevelikih vremenskih obremenitev zaključili prijetno poletno planinsko doživetje, ko smo uspešno osvojili vrh Kleka v Karavankah.

 

Pripravila : Marjeta Fidler,

vodnica PD Mislinja

 

Oglejte si tudi