Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
0°C
NED.
11°C
-1°C
Oceni objavo

IZLET NA BABJI ZOB

Babji zob (1128 m)

V nadaljevanju majskega prazničnega dogajanja smo se planinci PD Mislinja, 3. maja 2022, odpravili raziskovati razgledne točke Gorenjske. Obetal se je sončen pomladni dan in naš vodnik Peter Zupanc je za tokratni cilj izbral Babji zob nad Bledom.

Jutranja kavica v Voklem nas je uspešno prebudila. Pogovori o vtisih s prijetnih prazničnih druženj so med nami hitro stekli.

Cilj našega pohoda Babji zob je 1128 m visoka razgledna točka na skrajnem zahodnem delu Jelovice. Na prepadnem vrhu pohodnik najde klop, označevalno-informacijsko tablo in vpisno knjigo ter lep razgled na del spodnjih Bohinjskih gora, Julijske Alpe, Karavanke in Bled.

Izhodišče našega pohoda je bila vas Kupljenik pri Bledu. Peter nam je kot uvod v pohod prebral legendo o nastanku Babjega zoba. Zaradi uroka padajoče čarovnice se je ustvarila škrbina zoba, da Jelovica na tem mestu ne bi bila tako strma. Škrbinino ime Babji zob se v teh krajih tako prenaša iz roda v rod.

Strma markirana pot do najvišje razgledne točke nas je vodila po listnatem gozdu. Prepletena je s koreninami, ki so nam ustvarile naravne stopnice. Mehka gozdna tla so bila suha. Naš vodnik Peter dobro pozna skupino, zato smo v primernem tempu pot normalno prehodili in hkrati preverili svojo kondicijo za strmejše poti naslednjih pohodov.

Ko smo pohodniki občudovali in fotografirali krasen razgled v vse smeri neba, delali modne selfije z več razglednih točk in še posebej z vrha, smo med seboj hudomušno in s sproščenim smehom komentirali ime Babji zob z namigi na kočnike, modrostne zobe, škrbine.

Povratek v dolino je potekal pretežno po lokalni gozdni cesti, mestoma pa je bil spust tudi bolj strm po stezi s kamenjem, ki je zahteval pri hoji našo večjo pozornost.  Spustili smo se nazaj do vasi Kupljenik, kjer smo pohod pri kombijih tudi zaključili.

Zjutraj smo začeli pohod v svežem sončnem vremenu, kasneje pa je prevladala  oblačnost, a na srečo brez dežja.  

Tokrat pohod ni vključil obiska planinske koče, ker je na tej poti pač ni. Svojo malico smo zato pojedli in popili kar na vrhu in tako dobro spraznili nahrbtnike, ki so bili pri spustu pomembno lažji. Vodnik Peter je ves dan skrbno fotografiral utrinke s pohoda.

Prijeten planinski dan na pohodu nam je tudi tokrat doprinesel k naši pomladanski planinski kondiciji, dobremu počutju in druženju. Med hojo smo lahko uživali v lepih  razgledih na Bled z okolico, predvsem pa smo se lahko ponovno naužili planinskih pogledov proti vrhovom mnogih osrednjih slovenskih gora na Gorenjskem.

 

Pripravila : Marjeta Fidler

vodnica PD Mislinja

 

 

Oglejte si tudi