Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

Varujmo naravo - zbirajmo odpadno jedilno olje

Ne toliko zaradi prejetih pozivov občank in občanov pač pa, ker je (z namenom izboljšanja varovanja narave v občini) to pravilno, se je občina odločila za nakup posodic za zbiranje odpadnega jedilnega olja ter dodatnih dveh uličnih zbiralnikov.  

Zakaj je v gospodinjstvih potrebno ločeno zbiranje odpadnega jedilnega olja? Odpadno jedilno olje je namreč odpadek, za katerega ne pomislimo, da bi lahko bil škodljiv za naravo. Prav zaradi tega ga številna gospodinjstva najpogosteje nepravilno odlagajo in sicer tako, da ga zavržejo v kuhinjski lijak ali straniščno školjko. Po ocenah pa lahko 1 liter odpadnega olja onesnaži kar 1.000 litrov vode.

Posodice, ki jih bo prejelo vsako gospodinjstvo v občini, v času priprave tega članka občini še niso dostavljene. Dobava posodic je pričakovana koncem meseca novembra ali v začetku decembra in se bodo v nadaljevanju razdelile po gospodinjstvih. Gospodinjstva, ki bi bila pri razdeljevanju slučajno spregledana, bodo posodice lahko naknadno prevzela na občini.

Koraki za pravilno ločevanje jedilnega olja so sicer naslednji: (1) v kuhinji hladno jedilno olje vlijemo v posodico, (2) ko je posodica polna, jo odnesemo na eno od lokacij zbiralnikov, (3) odpadno jedilno olje se zlije v tako imenovani »ulični zbiralnik«.

 

Verjetno vsem bralkam in bralcem niti ni poznano, da je tovrsten ulični zbiralnik že dve leti nameščen v Mirni Peči in sicer na lokaciji eko-otoka, pri uvozu za Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka. V tem času pa se tudi vršijo priprave za namestitev še dveh zbiralnikov, eden bo v Dolenji vasi (pri transformatorski postaji) in drugi v Ivanji vasi (na lokaciji eko-otoka).

 

Vabimo vas, da skupaj prispevamo k varovanju narave,

Andrej Kastelic, občinska uprava

Oglejte si tudi