Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
7°C
SOB.
26°C
5°C
Oceni objavo

Nevarnosti zastrupitve z ogljikovim oksidom v domačem okolju

V času kurilne sezone je nevarnost zastrupitve z ogljikovim oksidom zelo velika. Ogljikov oksid je namreč izjemno strupen plin, ki ga zaradi kemijskih lastnosti (je neviden, brez vonja in okusa) ljudje in živali ne moremo zaznati. Ravno zato mu nekateri pravijo tudi "Nevidni morilec" ali "Tihi ubijalec".

 

Ogljikov oksid nastaja pri nepopolnem gorenju trdnih (les, premog, briketi, sekanci), tekočih (kurilno olje, bencin, nafta,alkohol) in plinastih goriv (propan butan, metan), v prostor pa se sprošča zaradi nepravilne namestitve, vgradnje, delovanja ali vzdrževanja peči na drva in premog, kaminov ter plinskih gorilnikov za ogrevanje prostorov in vode. Do nepopolnega gorenja prihaja, kadar ima gorivo za gorenje premalo zraka.

 

Želimo vas seznaniti, da je stopil v veljavo Pravilnik o zahtevah za vgradnjo kurilnih naprav. Govori o tem, da je potrebno, v kolikor se v bivalni prostor vgradi kurilna naprava, ki je odvisna od zraka v prostoru, namestiti tudi napravo za odkrivanje in javljanje ogljikovega oksida – javljalnik CO. Od 1.1.2017 bo to tudi obvezno. CO javljalnik mora izpolnjevati zahteve standarda SIST EN 50291-1 oz. mora dosegati enakovredno raven temu v standardu navedenih zahtev. Bodite pozorni, saj je na trgu tudi veliko neustreznih javljalnikov.

 

Za preprečevanje zastrupitve z ogljikovim oksidom svetujemo redno pregledovanje in vzdrževanje kurilnih naprav (predvsem plinskih peči) in dimnikov, redno prezračevanje bivalnih prostorov ter namestitev detektorjev ogljikovega oksida. Če imate kurilno napravo, ki zajema zrak iz bivalnega prostora, pa namestitev javljalnika CO. Javljalnik se v prostoru, kjer je kurilna naprava namešča na strop, v prostorih kjer pa ni kurilne naprave,  pa je potrebno namestitev prilagoditi v skladu z navodili za montažo, ki so priložena javljalniku.

V kolikor boste imeli s tem težave ali boste negotovi, vam bodo na Gasilsko – reševalnem centru Novo mesto prisluhnili in svetovali o nakupu, pravilni izbiri in namestitvi.

 

 

Oglejte si tudi