Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

17. Kongres gasilske zveze Slovenije

Gasilci Gasilskega poveljstva občine Mirna Peč smo se udeležili zaključne slovesnosti.
Kongres je potekal 18. in 19. maja na Ptuju. Potrdili so petletno poročilo o delu in sprejeli programske usmeritve za razvoj gasilstva do leta 2023. V njih so med drugim izpostavljeni stimulacija prostovoljnega gasilstva in vključevanje mladih v gasilske vrste. 
Na kongresu je bil za predsednika Gasilske zveze Slovenjie izvoljen Janko Cerkvenik in za poveljnika Franci Petek. Delegati so izvolili tudi druge funkcionarje in organe zveze.
V soboto 19. maja smo v gasilski paradi sodelovali tudi gasilci iz Gasilskega poveljstva občine Mirna Peč in sicer: Anton Strajnar, Marko Tramte in Jože Bobanr iz PGD Globodol; Branko Rezelj in Franc Anžlin iz PGD Hmeljčič ter Štefan Slak iz PGD Mirna Peč.
Parada je ob 16. uri krenila po ulicah Ptuja, mimo tribune z gosti pred mestno hišo in nato nadaljevala pot proti Mestnemu stadionu Ptuj. V paradi je sodelovalo več kot pet tisoč gasilcev in gasilk. Predstavilo se je osemsto petdeset praporščakov in pedeset vozil. Mladi gasilci Gasilske zveze Slovenije in članice Gasilske zveze Slovenije so se predstavili posebej in sicer vsak v svojem ešalonu. V paradi so sodelovale tudi sile za zaščito, reševanje in pomoč: Gorska reševalna služba, Jamarska reševalna služba, Podvodna reševalna služba, Rdeči križ Slovenije, Kinološka zveza Slovenije, Zveza reševalnih psov Slovenije, Zveza tabornikov Slovenije, Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, Premogovnik Velenje, in pripadniki Civilne zaščite, ki so se predstavili v ešalonu za zaščito in reševanje. 

Veličastno parado uniformiranih gasilcev, pripadnikov služb za zaščito in reševanje ter vozil so preletela zračna plovila in s tem so se  predstavili pripadniki 15. Polka vojaškega letalstva Slovenske vojske.
Del nagovora predsednika vlade Mira Cerarja:"....Gasilstvo v Sloveniji ni le sinonim za pomoč ob vsakem času in na vsakem kraju. Je veliko, veliko več: ste živ dokaz, kako mogočen je lahko človek, če ni sam. V gasilski tradiciji, a še kako tudi v vašem vsakdanu, sta vpisani dve vrednoti, ki ju vidim v samem jedru pravične družbe: solidarnost in čut za sočloveka...."
Pribljižno petdeset gasilcev in gasilk Gasilske zveze Novo mesto smo pot končali v prijetni družbi z večerjo v gostišču Na vasi.

Oglejte si tudi