Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

Otvoritev avtomatiziranega sistema za izposojo koles GONM v Mirni Peči

Občina Mirna Peč je v sklopu projekta Kolesarska veriga na podeželju vzpostavila in predala v uporabo sistem avtomatizirane izposoje električnih koles na postaji pri Muzeju L. Slaka in T. Pavčka, Trg 8, Mirna Peč. V sklopu otvoritve sistema je potekala tudi predstavitev sistema izposoje koles (izposoja, praktična vožnja, vračilo), preizkus kolesarjenja na poligonu, predstavitev invalidske E-opreme in prikazi uporabe.

V sklopu projekta »Kolesarska veriga na podeželju« je Občina Mirna Peč pri Muzeju L. Slaka in T. Pavčka v Mirni Peči uredila plato in postavila postajo za izposojo e-koles in nabavila skupaj pet električnih koles. Vrednost celotnega projekta, ki vključuje še druge aktivnosti, kot so: študija pozitivnih učinkov operacije, svetovanje pri postopkih javnega naročanja, predstavitev dobrih praks, oblikovanje celostne grafične podobe in promocija, za našo občino skupaj znaša 38.611 EUR z DDV, pri čemer je višina EU sofinanciranja iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja (EKSRP) 21.571,71 EUR, razliko krije občina iz lastnih sredstev. 

S projektom spodbujamo trajnostno mobilnost na podeželju in želimo prispevati k izboljšanju kakovosti življenja občanov in obiskovalcev kraja.  Za namen omogočitve premagovanja daljših razdalj s kolesom se je Občina Mirna Peč s svojim sistemom izposoje koles pridružila sistemu GoNM.

In kaj je GoNM? GoNM je avtomatski sistem za izposojo koles v Mestni občini Novo mesto, v Občini Straža, Občini Trebnje in Občini Mirna Peč in je del sistema DBK Bike (Dolenjska in Bela krajina Bike). Sistem omogoča enostavno izposojo in vožnjo s kolesi, ki so trenutno na voljo na 1 postaji v Mirni Peči, od skupno 22 postajah v vseh navedenih občinah sistema GONM. V naslednji fazi bo možno uporabljati mrežo za souporabo koles po celotni Sloveniji.

Uporaba je zelo enostavna. Vse kar mora bodoči uporabnih storiti, je registracija. Možna sta dva načina:

  • preko mobilne aplikacije MOBILN.SI ali
  • osebno na sedežu muzeja, Trg 8, Mirna Peč, kjer ob registraciji dobite kartico in nato na izbrani postaji prevzamete kolo ter ga oddate na isti ali drugi postaji.

Za vse uporabnike sistema je izposoja koles časovno omejena, in sicer na 14 ur (oz. 840 minut) na teden. Vašo porabo časovne kvote lahko kadarkoli preverite na informacijskem terminalu.

Pri izposoji električnega kolesa GoNM se uporabnik lahko odloča med letno članarino, ki znaša 25 EUR (velja od 1. 1. do 31. 12. v tekočem letu) in mesečno, ki je v višini 5 EUR.

Podrobnejše informacije o sistemu GoNM so dostopne TUKAJ

Oglejte si tudi