Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Živahno poletje v Hiši dobre volje Miren

Kljub vročemu poletju, ki je izzvenelo v senci suše in grozljivega požara, smo se imeli lepo in uživali v svojem brezskrbnem, nasmejanem, norčavem in ustvarjalnem mehurčku, v katerega spustimo vse, ki nam želijo narediti življenje še lepše, kot je.
Duhovne urice s sestrami Usmiljenkami in župnikom Robertom Ušajem

Enkrat mesečno nas obišče mirenski župnik Robert Ušaj, ki nas pod okriljem srčnih sester Usmiljenk z Mirenskega gradu in v objemu odlično zasnovanega programas estre Antonete redno duhovno okrepča. Te urice so izjemno vesele, nasmejane, srčne in ne samo duhovne, a tudi pristno duhovite. Hvaležni smo, da smo lahko redno duhovno preskrbljeni, obenem pa tudi srčno nasmejani in objeti z iskreno ljubeznijo. Hvala tudi Karitasovim prostovoljkam, ki vedno priskočijo na pomoč in na duhovnih srečanjih srčno sodelujejo.

 

Delegacija iz Doma starejših Logatec

Ponosni smo na to, da smo marsikomu zgled in kot primer dobre prakse zanimivi širom Slovenije in dlje. Da bi videla, kako delujemo, je s svojo ekipo prišla naokoli direktorica Helena Primc Kalan ter tudi z našimi napotki obogatila odprtje logaškega dnevnega centra. Upajmo, da smo sodelavkam Stanki in Sabini pomagali in da bo dnevni center Doma starejših Logatec prav tako uspešen kot naše krasne Hiše dobre volje. Želimo jim še veliko nasmejanih dni!

 

Obisk 5. razreda OŠ Miren pod mentorstvom Danijele Kosovelj

Ko je tudi otrokom že zadišalo poletje, so nas pod mentorstvom učiteljice Danijele Kosovelj – sicer tudi mame naše dobrovoljke Marije Marušič – in učiteljice Barbare Šelj obiskali učenci in učenke 5. razreda OŠ Miren ter nas s svojo radoživostjo tako prevzeli, da smo si še dolgo zatem peli razposajene otroške pesmi in si v njihovem mladostnem ritmu ploskali še dolgo po njihovem odhodu. Da je bilo druženje zares popolno in v naših srcih še dlje časa odmevno, je Sebastjan Marušič, Marijin sin, raztegnil svojo harmoniko in s tem na polno prižgal naše glasilke, ki so z veseljem zaplesale v melodijah glasno zapetih pesmi. Srečanje smo ponovili in ugotovili, da je družina naše Marije Marušič vsesplošno nadarjena in vesela družina, ki z lahkoto prenaša radost tudi na druge.

!

Pevsko rajanje z ženskim pevskim zborom Društva žena Miren - Orehovlje

Ker je petje za nas in naše zdravje pomembno še bolj kot redno jemanje zdravil, smo se razveselili tudi koncerta ženskega pevskega zboraDruštva žena Miren – Orehovlje. Z njihovimi božajočimi glasovi v spremljavi harmonike Miloša Mozetiča so nas spodbudili, da smo z veseljem potegnili poleg in odložili bergle, hojce in palice ter zaplesali, kot da bi imeli spet dvajset let. Takšna srečanja nam zagotovo nižajo leta in dajo vedeti, da smo stari le toliko, kolikor se čutimo. Torej mladi! Hvala predsednici Gordani Vičič, ki nas s spodbudnimi besedami vedno toplo poboža. Hvala tudi članici Ani Besednjak, ki skupaj z Božom Humarjem in njuno glasbo k nam redno prinašata dobro voljo.

 

Digitalno opismenjevanje z Društvom Simbioza

Izkoristili pa smo tudi Simbiozino potujočo učilnico Simbioza Mobiln@ in pod vodstvom odličnega učitelja Gorazda Garafola izvedli delavnico uporabe digitalnih pametnih naprav. Tudi ne več tako mladi namreč uporabljamo tablice, pametne telefone in se trudimo stopiti v korak s časom. Takšne delavnice nam pridejo še kako prav, saj niso le poučne, ampak tudi zanimive: ne da se le naučiš delati »selfije«, najprej sploh izveš, kaj to »selfi« je! Super poučno in sproščeno druženje!

 

Zahvala prostovoljcem in prostovoljkam

Podžupan Mestne občine Nova Gorica Simon Rosič in ravnateljica OŠ Miren mag. Nikolaja Munih sta se s krasnim govorom, zahvalo in praktičnim darilom zahvalila vsem prostovoljcem in prostovoljkam, ki v okviru programa Prostovoljno delo Centra za socialno delo Nova Gorica sodelujejo pri prostovoljnem socialnem delu v Hiši Dobre volje Miren. Z učenci iz POŠ Bilje, ki so nam pod mentorstvom učiteljice Lilijane Kavčič pripravili tudi krasen kulturni program, že več let soustvarjamo nepozabna doživetja, tako da smo se jim na ta praznik prostovoljstva zahvalili s sladoledom in z željo, da bomo tudi naprej nadaljevali z gradnjo lepih odnosov, ki nas vzajemno plemenitijo.



Svetovni dan ozaveščanja o nasilju nad starejšimi

S predstavniki Centra za socialno delo Severna Primorska smo organizirali delavnico na temo nasilja med starejšimi. Najprej smo se vrnili v preteklost in se vprašali, če so današnji časi glede tolerance do nasilja enaki časom, ko so bili sami otroci. Ugotovili so, da so spremembe očitne, saj so kot otroci na lastni koži velikokrat izkusili nasilje, ki je v današnjih dneh nesprejemljivo. Nekateri so izpostavili tudi osebne zgodbe iz svojega odraslega življenja, ko so bili sami žrtve nasilja v družini. Poudarili so pomen osebne moči, ki je potrebna za izhod iz nevzdržnih situacij in nujo, da se o nasilju ne molči, ampak čim prej spregovori, saj se lahko le tako sčasoma konča začaran krog nasilja med starejšimi, ki ostaja pogosto skrito med štirimi stenami.




Poklon pesnice Jožice Brus pogorelemu Krasu

Ker še nismo pozabili na požar, ki je grozil tudi naši Hiši dobre volje in ker smo še vedno hvaležni vsem gasilcem in prostovoljcem, ki so nas ubranili pred najslabšim, poklanjamo Krasu in vsem, ki so se ga trudili ohraniti, pesem Jožice Brus, ki je kljub temu, da je požar gledala zelo od blizu, ohranila optimizem in s pesmijo vsem nam narisala svetlo kraško prihodnost.

 

ČRNI KRAS

 

Kje so zdaj ti lepi bori?

So ostali samo štori.

Kje je zdaj ta mala njiva?

Vsa je črna, vsa je siva.

 

Hvala vam gasilci vsi,

da ste na pomoč prišli.

Ukrotili ognjenega ste zmaja,

da po Krasu več ne razsaja.

 

Na Krasu spet kdaj bo lepo,

mladi rod pomagal bo.

Da opomore si narava,

to njih naloga bo prava.

 

Dobiš od bora semena,

jagode za brin,

in tudi ruj pognal bo spet

iz novih korenin.

 

 

Briškula, ples, petje, medgeneracijsko ustvarjanje, nazdravljanje in smeh

Hiše dobre volje pa niso vesele le takrat, ko vanjo vstopijo ljudje, ki nas imajo neizpodbitno zelo radi, ampak smo dobre volje čisto vsak dan. Ker smo kot družina, klapa, skupina prijateljev, ki si zna čas obarvati v živahne tone. Eni igramo briškulo, drugi šivamo, tretji barvamo, četrti rišemo, peti pojemo, šesti kramljamo, sedmi beremo, osmi telovadimo, deveti pijemo kafe, deseti nazdravljamo, enajsti pojemo, dvanajsti poslušamo in se včasih lahko samo čudimo … in tako naprej. Prav vsi za omizjem srčno in nasmejano uživamo v  razlikah, ki nas delajo popolne. To smo mi. Kdor nas spozna ve, da smo čudoviti.

Če bi nas tudi vi radi spoznali in začutili našo dobro voljo, nam pišite na center.miren@dung.si ali nas pokličite na 051 660 818, da se pomenimo o vsem, kako in kaj naprej. Do takrat pa vse dobro in zdravo vsem! 

 

Tina Krog

 

 

Foto: arhiv Hiše dobre volje Miren

 oblikovalcu: pesmico se lahko umesti kam pleg besedila; naj bo podložena

Oglejte si tudi