Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

ZELENI KLJUČ TUDI ZA NASTANITVE LEBAN IZ LIPE

Mesec september prinaša v Miren Kras novo potrditev uspešnih prizadevanj za trajnostni razvoj: Nastanitve Leban iz Lipe so pridobile mednarodni okoljski znak Zeleni ključ.

Turistična kmetija Leban, dolga leta znana predvsem kot »Osmica na Lehtah«, je v preteklem letu turistično ponudbo nadgradila s 6 novimi apartmaji.

Lično urejeno poslopje kmetije, ki leži na obronkih idilične kraške vasice Lipa, danes ponuja doživetje barv, vonjev in okusov podeželja do 20 gostom. Bivanje v rustično urejenih sobah, mir, čist zrak, ki ga brusi kraška burja in katerega mehča milo mediteransko podnebje, ter slastne dobrote domače kuhinje, zagotavljajo gostom popoln oddih za regeneracijo telesa in duha.

Lebanovi še vedno dvakrat na leto povabijo na tradicionalno osmico, ki je prava posebnost na Krasu. V sproščenem ambientu ponudijo pester izbor domačih suhomesnatih izdelkov, tradicionalno joto ter ostale hišne specialitete, med njimi posebej cenjene orehove štruklje.

Certifikacijski postopek za preverjanje trajnostnega delovanja po mednarodnem modelu Green Key/Zeleni ključ, za katerega so se odločili, je potrdil, da kot ponudniki Nastanitev Leban dejavnost izvajajo predano trajnostni viziji, z nadvse odgovornim odnosom do okolja.

»Za pridobljeni certifikat Zeleni ključ izrekam družini Leban osebne čestitke ter hkrati zahvalo za dragocen prispevek k izpolnjevanju skupne vizije trajnostnega razvoja občine in turistične destinacije. Vsi skupaj se zavedamo odgovornosti, ki jo nosimo kot posamezniki in kot družba za ohranjanje okolja, v katerem živimo, v dobri kondiciji za naše potomce. Vendar šele konkretna dejanja, kot je okoljsko certificiranje in uvajanje sistemov kakovosti v naš vsakdan, lahko zagotavljajo dolgoročne rezultate. Lebanovim želim veliko zadovoljnih gostov, ki bodo tudi s spodbudo prakse Zelenega ključa pri nas pustili minimalen ogljični odtis! Želim si, da bi bilo takšnih ponudnikov v prihodnje še več.« , je svoje zadovoljstvo izrazil župan Občine Miren-Kostanjevica, Mauricij Humar.

Od začetka leta 2018, ko je občina vstopila v Zeleno shemo slovenskega turizma, do danes, je destinacija Miren Kras prejela številne potrditve dobre prakse trajnostnega razvoja: znak Slovenia Green Destination Gold, 2x zapored uvrstitev med TOP 100 najbolj trajnostnih destinacij na svetu, Best of Europe 2020 in uvrstitev projekta Drevo za Cerje med TOP 6 najboljših zelenih praks na svetu v kategoriji Earth. Pomnik miru na Cerju je bil v letošnjem letu certificiran z znakom Green Key in Green Attraction. Ponosni smo, da je Občina Miren-Kostanjevica prva v Sloveniji sprejela Odlok o prepovedi uporabe plastike na javnih prireditvah, še bolj pa na utrjevanje zavesti o pomenu okoljsko odgovornega ravnanja na ravni partnerjev, ponudnikov turističnih storitev, ki se kaže v povečanem zanimanju za preverjanje kakovosti z vstopom v postopke certifikacije za mednarodno uveljavljene okoljske znake.

Nastanitve Božo Leban se pridružujejo Gostilni s prenočišči Kogoj iz Bilj, ki je Green Key prejela leta 2019.

Direktorica Turizma Miren-Kostanjevica, mag. Ariana B. Suhadolnik, je ob novi pridobitvi dejala: »Okoljski certifikati, poleg informacije javnosti o trajnostni naravnanosti ponudnika in s tem večjega zanimanja okoljsko ozaveščenih gostov, uvajajo prakse nenehnega izboljševanja postopkov »zelenega« delovanja. Vzpostavitev procesov za spremljanje kakovosti in preprečevanje ali odpravo odstopanj zagotavlja merljivo kakovost storitev in prinaša možnost višjega vrednotenja. Kar je skupni cilj, ne samo na ravni ponudnika, temveč turizma nasploh.«

V Miren Krasu si bomo še naprej aktivno prizadevali za uvajanje novih okoljsko odgovornih praks. V letu 2021, ko Slovenija nosi lento Evropske enogastronomske destinacije, več pozornosti namenjamo kulinariki in spodbujanju partnerjev za pridobitev znaka Green Cuisine. Zavedamo se dejstva, da je med gosti vedno več turistov, ki cenijo in iščejo naravi prijazne lokacije in ponudbo okoljsko odgovornih praks, pri katerih lahko sodelujejo in zavestno vplivajo na manjši ogljični odtis. Pridobitev okoljskega znaka, poleg večje kakovosti storitev in ustreznih cen, prinaša tudi večjo prepoznavnost ponudnikov in destinacije.

Čestitke Lebanovim!

Cerje, 5.9.2021

mag. Ariana B. Suhadolnik,
direktorica Turizma Miren-Kostanjevica

Oglejte si tudi