Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Skupaj za odgovoren odnos do pitja alkohola

Pozdravljeni,

 

v času COVID-19 se je v Sloveniji povečala poraba alkohola in ostalih drog, število kaznivih dejanj nasilja v družini v primerjavi z lanskim enakim obdobjem je naraslo za 20%. Alkohol je v Sloveniji v času COVID-19 tudi najpogosteje uporabljena droga v času epidemije. Čas, ki prihaja po času epidemije bo stopnjeval naraščajoče duševne stiske, saj je pred nami tudi gospodarska kriza.

 

Iz teh razlogov se nam zdi pomembno opozarjati, da se naj ljudje v primeru stisk, ali vprašanj, ali dvomov, obrnejo na vire pomoči, prav tako bi razjasnili različne mite glede alkohola, ki so se v tem času pojavljali (alkohol ne uničuje virusov, alkohol ni zdrav način za sprostitev, ...). Več na:

 

https://www.sopa.si/tveganja-pitja-alkohola-v-casu-koronavirusa-in-kako-se-s-stresom-spoprijeti-na-zdrav-nacin/

 

https://www.sopa.si/alkohol-slabi-naso-sposobnost-boja-proti-bolezni-covid-19/

 

https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/publikacije-datoteke/smernice_za_psiholosko_prvo_pomoc_v_primeru_tveganega_in_skodljivega_pitja_alkohola_.pdf

 

Prav tako pa bi lokalno javnost spomnili oz. obvestili, da se SOPA aktivnosti v vključenih zdravstvenih domovih in centrih za socialno delo v Ajdovščini in Novi Gorici NADALJUJEJO, in da se naj v primeru vprašanj obrnejo na nas, ali pa več informacij najdejo na naši spletni strani www.sopa.si Tam so zbrani tudi viri pomoči po Sloveniji.

 

Povabili bi jih tudi k udeležbi na delavnicah ZDRAVI ODNOSI, kjer imajo udeleženci na štirih delavnicah možnost krepiti: učinkovito izražanje svojih potreb, dobro počutje, spretnosti reševanja problemov in medosebne odnose.

 

Delavnice se izvajajo v Centru za krepitev zdravja (CKZ) – v Zdravstvenem domu Ajdovščina in Zdravstvenem domu Nova Gorica. Udeležba na delavnicah je brezplačna, potrebna je le predhodna prijava:

 

CKZ Ajdovščina, 051 415 731, ckz-vodja@zd-ajdovscina.si

 

CKZ Nova Gorica, 031 758 400, masa.brezavscek@zd-go.si

 

 

 

Oglejte si tudi