Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Zaključek Unesco natečaja

Mednarodni Unesco projekt Meja povezovalno spodbuja ustvarjalnost več dijakov, več učiteljev in več mentorjev. Že od leta 2004 novogoriški gimnazijci gostijo učence in dijake Unesco šol iz vse Slovenije, zamejstva in tujine na Cerju, na poteh, ki so nekoč narode ločevale, danes pa jih zbližujejo.

Življenje na Goriškem je tesno povezano z mejo, ki že dolga desetletja ločuje romanski in slovanski svet. Slovenci, Italijani in Furlani ponovno odkrivamo enoten prostor, ki ga je meja v 20. stoletju nasilno razdelila in ga je danes proces združevanja Evrope v sicer različnih zgodovinskih okoliščinah ponovno združil.


UNESCO srečanje mladih na Cerju leta 2020 na drugačen način

Tradicionalno srečanje na Cerju je bilo septembra 2020 zaradi pandemije in slabega vremena okrnjeno. Kljub temu so na Gimnaziji Nova Gorica poiskali temu primerno nadomestno prireditev. Ob Mednarodnem dnevu miru so razpisali literarni natečaj v slovenščini in angleščini ter fotografski natečaj z naslovom Narava nas uči spoštovati življenje. K ustvarjanju so povabili učence in dijake šol, vključenih v mrežo Unesco šol, in slovenske dijake iz Trsta.


Narava nas uči spoštovati življenje

Najboljši učenci in dijaki so bili nagrajeni s knjižno nagrado, njihova dela pa lahko občudujete v spletnem zborniku Narava nas uči spoštovati življenje, do katerega lahko dostopate tukaj.


»Nastopila bo, se mi zdi, dolga doba, ko se bo
človeštvo razšlo in si spet poiskalo zelenja in
gozdov in rek; in takrat bo v miru in tišini
obračunalo z vsemi preteklimi zablodami.«
(Boris Pahor, Nekropola)


Projekt najbolje zaokrožuje misel organizatorjev:
»Mir in čista narava sta dobrini, ki ju širimo z dobrim. Sta dobrini, ki ju je potrebno varovati in negovati s pravimi izbirami in pravimi dejanji. Dijaki, učenci in mentorji Unesco šol se učimo, da bi vedeli, da bi znali delati, da bi znali živeti skupaj. Učimo se biti.«


Župan Občine Miren-Kostanjevica, Mauricij Humar, se vsem zaslužnim za organizacijo projekta, ki ohranja tesno vez s Cerjem in prispeva k utrjevanju sporočila miru na globalni ravni zahvaljuje in izreka iskrene čestitke vsem nagrajencem natečaja.


Turizem Miren-Kostanjevica

Oglejte si tudi