Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
13°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Odprtje slikarske razstave ob 100-letnici rojstva Mihaele Černic-sestre Adelgundis

 

V KD Stanko Vuk Miren-Orehovlje se mirenski rojakinji Mihaeli Černic ob njeni častitljivi obletnici, stoletnici rojstva, poklanjamo s pregledno razstavo njenih likovnih del.

Čeprav za njeno delo vemo skoraj vsi domačini, so le redki imeli priložnost videti večje število njenih slik. Zato je za naš kraj ta razstava še posebej pomembna.

Na nedeljskem odprtju se je zbralo veliko ljudi, najbolj pa smo bili veseli slavljenke, ki se je odprtja udeležila v spremstvu sosester iz samostana in sorodnikov.

Pripravili smo kratek kulturni program, o življenju sestre Adelgundis je spregovorila nečakinja Katja Bizjak, pranečakinja Neli Bizjak je zaigrala na kitaro, zapel je župnijski pevski zbor. Slike je zbrala in razstavo postavila ter strokovno pokomentirala umetnostna zgodovinarka Katarina Brešan. Vezno besedilo je pripravila Elvira Brumat Medvešček.

Mihaela Černic se je rodila v Mirnu 29. septembra 1913. V goriški samostan sester notredamk je stopila, ko ji je bilo le 14 let, leta 1941 je naredila večne zaobljube in postala sestra Adelgundis. Redovnica, ki živi v notredamskem samostanu Nostra Signora v Gorici, je že v otroštvu rada risala in se je po zaobljubah odločila za študij slikarstva. Poleg svojega lastnega ustvarjanja je do upokojitve na različnih goriških šolah tudi poučevala likovno vzgojo.

Vse življenje je intenzivno risala in slikala, zadnja dela so nastala še pred kratkim. Najraje je izdelovala akvarele in oljne slike, njene najbolj priljubljene teme pa so narava, cvetlice, ptice, tihožitja in Marijine podobe.

Naslikala je več nabožnih del, ki se še danes nahajajo v številnih italijanskih cerkvah v Gorici, Trstu, Rimu,... Veliko njenih slik krasi stene sprejemnic goriškega samostana, samostanska skupnost je njene slike uporabila tudi kot darila ob različnih priložnostih.

Največ njenih slik se nahaja po domovih njenih sorodnikov in prav njim gre velika zahvala, ker so posodili slike za to razstavo.

Med mirenskimi rojaki je najbolj poznana po sliki Usmiljenega Jezusa v vaški kapelci v križišču v bližini njenega doma (ob malem krožišču pri cesti proti Cicibanu).

Razstavljena dela si je mogoče ogledati v dvorani Gnidovčevega doma na Mirenskem gradu vse do 25. maja.

Vabljeni!

 

Oglejte si tudi