Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

UTVV ponovno preko Miren Krasa

V noči iz  6. na 7. maj 2022 je destinacijo Miren Kras ponovno preplavil val tekačev na že 7. preizkušnji UTTV – Ultra Trail Vipava Valley I feel Slovenia, ki je postregel z najbolj vzdržljivimi – preko Cerja je tudi letos potekala 170 km proga Emperor s 7.800 višinskimi metri, ki je pritegnila 54 tekačev iz 15. držav.

Celotne prireditve, ki je potekala med 6. in 8. majem, se je udeležilo rekordnih 1400 tekačev in pohodnikov. Prvi ultra trail v Sloveniji se je začel v petek 6. maja v stari rimski utrdbi Castra v Ajdovščini. Šest označenih tekaških poti je bilo speljanih po stezah, utrjenih planinskih in drugih poteh, čez dih jemajoče razglede roba Trnovske planote, preko najvišje vzpetine te kraške planote, Golakov in naprej preko mogočnega Čavna. Trase so potekale mimo Lijaka vse do Svete Gore nad Novo Gorico in vodile skozi vinograde, majhne vasice in pri tem prečkale impozantno reko Vipavo, obiskale smaragdno Sočo, se dvignile na Cerje ter se po južnih grebenih Vipavskih brd na koncu v epskem vzpon povzpele na Nanos.

Gorski ultramaraton je letos prvikrat potekal skozi dve evropski državi, saj je bila najdaljša 170 kilometrska razdalja Emperor speljana tudi po italijanski strani. Tekači so na mejnem prehodu v Novi Gorici prečkali državno mejo, od koder jih je trasa vodi na Goriški grad v Stari Gorici in se nato vračala po stezi na samostan Kostanjevica nazaj v Slovenijo. S sodelovanjem v ultra maratonski preizkušnji Mestna občina Nova Gorica in Občina Gorica (Comune di Gorizia), simbolno vstopata v dogajanje povezano z Evropsko prestolnico kulture.

Emperorsko 170 km razdaljo je suvereno dobil slovenski šampion, Anže Sobočan, na drugo mesto pa je pritekel ljubljenec Vipavske doline, domačin Andi Mamić. V ženski konkurenci je Emperorski naslov odšel na Češko, Maritna Dvorakova je letos postavila rekord proge.

Celotno dogajanje je bilo moč spremljati preko prenosa v živo na FB strani organizatorja, gledalci pa si potek tekme lahko ogledajo za nazaj na uradnem FB profilu organizatorja – Ultra Trail Vipava Valley – Slovenia.

Organizacijsko izjemno zahteven dogodek pomembno dviguje ugled destinaciji, hkrati pa v ospredje postavlja šport in aktivni turizem, kar je tudi ena glavnih promocijskih tematik slovenskega turizma za letošnje in prihodnje leto.

 

Med gorskim ultramaratonom bogat spremljevalni program

Ena najzahtevnejših tekaških prireditev v Sloveniji, ki združuje tekmovanja v gorskem in mestnem teku in spodbuja pohodništvo in tek v naravi, je obogatil tudi bogat spremljevalni program.

Za glasbo in navijanje ob progi, hrano ter pijačo na kar 20 okrepčevalnicah, med njimi tudi v Pomniku miru na Cerju, ki je tekače navdal s posebno energijo, so poskrbela številna lokalna društva in kar 350 prostovoljcev. Ultra Trail Vipaska dolina vključuje sodelovanje šestih občin (Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Gorica-Comune di Gorizia, Renče-Vogrsko, Miren-Kostanjevica), treh zavodov za turizem (Javni zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, Zavod za turizem TRG Vipava, Javni zavod za turizem Miren - Kostanjevica) in dvajsetih lokalnih društev.

V spremljevalni program so bili vključeni vinarji in gostinci iz vasi po celotni trasi UTVV I feel Slovenia. V Miren Krasu smo tekače spodbujale predstavnice Turizma Miren – Kostanjevica, naši dve maskoti Beluško in Mirna in članice Društva žena Opatje selo, ki so oblečene v značilno nošo, s pesmijo in ploskanjem motivirale utrujene tekače. Ob 8.00 zjutraj sta se razigrani skupini pridružila tudi župan Mauricij Humar in direktorica Turizma Miren – Kostanjevica, mag. Ariana B Suhadolnik.

Župan je izrazil zadovoljstvo ob dejstvu, da je Pomnik miru na Cerju vse pogosteje prizorišče velikih dogodkov, ki nas po eni strani tesneje povezujejo v skupno zgodbo turizma in športa na ravni celotne regije, po drugi pa je destinacija Miren Kras preko takšnih dogodkov deležna vedno večje promocije in boljše prepoznavnosti.

Direktorica javnega zavoda za turizem je poudarila, da z odlično koordinacijo in dobrim sodelovanjem z izvajalci na terenu uspevamo vsi skupaj izpolnjevati visoke zahteve mednarodne športne prireditve in preko dobrih referenc ohranjamo zanimanje tekmovalcev iz vsega sveta za naslednje tekaške predstave. Naša skupna želja je, da  čudovita, več kot 170 km dolga trasa, ki se vije po ob robu Vipavske doline in ponuja poleg neokrnjene narave tudi dih jemajoče razglede, postane dobro obiskana pohodniška transverzala preko celega leta.

Posebna zahvala in pohvala gre organizatorju Boštjanu Mikužu iz Alpe Adria Adventurers, d.o.o. in Športnega društva Ultra, Ultra trail Slovenia, ki je skupaj s sodelavci tudi letos odlično skoordiniral tako zahtevno prireditev ter povezal občine, destinacije in ponudnike, ki smo skupaj soustvarili nepozabno doživetje za tekače in vse navzoče na tekmovanju.

 V Miren Krasu se veselimo nadaljnjega sodelovanja.

 

Turizem Miren - Kostanjevica

Foto: Turizem Miren - Kostanjevica

Oglejte si tudi