Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
13°C
7°C
Oceni objavo

Sprejeti v Zeleno shemo slovenskega turizma

Občina Miren - Kostanjevica je sprejeta v Zeleno shemo slovenskega turizma in je v postopku pridobivanja znaka Slovenia Green. To je ključni korak za zagon destinacije.

Zelena shema slovenskega turizma združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji. Vanjo se lahko vključijo destinacije, parki, ponudniki nastanitev in turistične agencije. Kako velikega pomena je za občino ta korak pove tudi dejstvo, da je znak Slovenia Green do zdaj pridobilo 23 destinacij. Usmerjenost v zelenim turizem bo tako ključno gibalo za nadaljnje aktivnosti in razvoj občine, kar je po svoje tudi edino smiselno glede na to, da več kot 90 odstotkov ozemlja Občine Miren - Kostanjevica leži v območju Nature 2000. Prve aktivnosti za pridobitev znaka se začnejo že konec februarja. Ker bo to skupna znamka, za katero se bomo morali vsi truditi, pri tem računamo tudi na sodelovanje partnerjev. Naš cilj je, da še pred koncem leta pridobimo znak Slovenia Green.

 

Župan Mauricij Humar je ob tem dejal: »V strategiji občine smo si zastavili cilj, da se do leta 2025 uvrstimo med 100 najuspešnejših zelenih destinacij v Sloveniji in sprejem v Zeleno shemo slovenskega turizma je eden ključnih dejavnikov, da to uresničimo. Na občini se bomo trudili, da pridobimo znak Slovenia Green, seveda pa bomo spodbujali tudi naše partnerje, kot so gostinci, ponudniki nastanitvenih kapacitet in druge, da pridobijo še preostale zelene znake in tako res postanemo zelena destinacija. Veliko imamo ponuditi, le da tega do zdaj nismo znali zapakirati v celoto in jo z zgodbo v ozadju predstaviti turistom. Zeleni, trajnostni turizem je prihodnost in na tem bomo gradili.«

 

O Zeleni shemi slovenskega turizma

Zelena shema slovenskega turizma (ZSST), ki jo upravlja Slovenska turistična organizacija, je nacionalni program in certifikacijska shema, ki pod krovno znamko SLOVENIA GREEN združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji. Destinacijam in ponudnikom ponuja konkretna orodja za oceno in izboljšanje trajnostnega delovanja, skozi znamko Slovenia Green pa to zeleno delovanje tudi promovira. Ključni strateški cilj sheme je uvajanje trajnostnih modelov v slovenski turizem, tako na ravni turističnih ponudnikov kot destinacij. Vse cilje strateških usmeritev spremlja trajnostni razvoj in skrb za ekonomsko, družbeno-kulturno in naravno okolje. V Sloveniji je do zdaj 23 destinacij, 16 ponudnikov nastanitev, 3 naravni parki in 2 agenciji, ki prisegajo na zeleno strategijo in se ponašajo z znakom Slovenia Green.

Oglejte si tudi