Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Skupaj za zeleno prihodnost

Občine Miren-Kostanjevica, Ajdovščina, Divača, Kanal in Nova Gorica bodo s skupno akcijo e-mobilnosti v prihodnje še tesneje sodelovale na področju trajnostnega razvoja s poudarkom na zelenem turizmu. Kot eno svojih prioritet so si namreč zadale varovanje dragocene naravne dediščine na območju Nature 2000, kar sodi tudi v koncept turistične destinacije s pomenljivim imenom Miren Kras, ki je del širše turistične ponudbe Nove Gorice z Vipavsko dolino in Krasa. Župani omenjenih občin bodo na znova oživljenem velikem prvomajskem praznovanju v Opatjem selu tako prevzeli pet električnih avtomobilov in s tem simbolično pokazali smer nadaljnjega trajnostnega razvoja celotne regije.
Občina Miren-Kostanjevica je skladno z željami občank in občanov v strateških razvojnih dokumentih opredelila štiri temeljna področja, ki jih bo v prihodnje načrtno razvijala. Med obujanjem poslovnih priložnosti v gospodarstvu in kmetijstvu, varovanjem voda in narave ter krepitvijo družbenih vezi med ljudmi je svoje mesto dobil tudi turizem. Butično turistično destinacijo Miren Kras bo vodil novoustanovljeni javni zavod za turizem, njegova v.d. direktorice Ariana B. Suhadolnik pa je na današnji novinarski konferenci opozorila, da je e-mobilnost v Sloveniji v primerjavi z najbolj razvitimi državami EU še vedno počasna. »Razlogi so nekoliko nižji standard, zelo nizka ozaveščenost prebivalstva, majhna ponudba pri prodajalcih oziroma omejena izbira vozil ter pomanjkanje celovite nacionalne strategije za dekarbonizacijo prometa,« je izpostavila Suhadolnikova in hkrati poudarila, da je Slovenija po EU direktivi zavezana do leta 2020 znižati emisije CO2 za 40 odstotkov ter da smo trenutno po številu avtomobilov na prebivalca na 12. mestu v EU, po številu električnih avtomobilov na prebivalca pa šele na 48. mestu. To kaže na trenutno še zelo nizko zavedanje Slovencev o aktivni vlogi, ki jo lahko odigrajo posamezniki pri ohranjanju zelenega planeta. Tudi zato bodo s petimi električnimi golfi, ki jih bodo prevzeli župani občin Miren-Kostanjevica, Ajdovščina, Divača, Kanal in Nova Gorica na prvomajskem praznovanju v Opatjem selu, 365 dni v letu z jasnim
sporočilom "Skupaj za zeleno prihodnost" vabili k razmisleku o izbiri pravih mobilnih rešitev  v prihodnje.

 

»V občini Miren-Kostanjevica že imamo dve električni polnilnici, v Opatjem selu in Mirnu. V električnih avtomobilih je zagotovo prihodnost, mi pa na tem področju delamo prve korake. Vsekakor si želimo, da bi se tudi občani v večji meri odločali za podobne korake, ki so v korist ekologije in okolja,« je na novinarski konferenci povedal župan občine Miren-Kostanjevica Mauricij Humar.

Ajdovski župan Tadej Beočanin je prepričan, da je pobuda občine Miren_Kostanjevica za skupno akcijo e-mobilnosti prišla ob pravem času. »Tudi mi razmišljamo podobno. Električni avtomobil, ki ga bomo prevzeli, bomo uporabljali v humanitarne namene, še kako prav pa bo prišel starejšim občanom za vsakodnevne poti do zdravnikov in trgovin. Tudi dolgoročni razvoj kaže v smer spodbujanja električne mobilnosti, mi pa bomo zdaj njeni promotorji, saj bomo očitno ena prvih občin s takšnim avtomobilom«.

Kanalski župan Andrej Maffi je poudaril,  da bo njihova občina električni avtomobil predvsem za krajše službene poti občinske uprave do gradbišč in strank, direktor občinske uprave občine Divača Igor Felicjan pa, da bo nova pridobitev prvo električno vozilo v občinskem voznem parku, ki ga bodo uporabljali tudi za pomoč občanom in še večjo promocijo e-mobilnosti.

Vodja kabineta župana MO Nova Gorica Andrej Markočič je ob tej priložnosti izpostavil pomen projekta v luči skrbi za zeleno in zdravo okolje, česar se v Novi Gorici dobro zavedajo. Primer odlične prakse sodelovanja županov v smeri doseganja nacionalnih strateških ciljev in ciljev strategije trajnostnega razvoja slovenskega turizma sta pozdravili tudi Slovenska turistična organizacija in  Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Slavnostna govornica praznovanja 1. maja v Opatjem selu bo namreč državna sekretarka na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs Podlogar, ki naj bi v slavnostnem nagovoru pozvala tudi ostale slovenske regije k uvajanju enako uspešnih praks.

   

Sicer pa so se organizatorji znova obujenega praznovanja 1. maja v Opatjem selu po besedah predsednika tukajšnje krajevne skupnosti Mirjana Pahorja , pripravili kar na 5500 obiskovalcev. Dosežke mednarodnih gibanj delavskega razreda so v Opatjem selu prvič proslavili davnega leta 1972, v najboljših časih pa se je prireditve udeležilo celo 13.000 ljudi. »Po praznovanju 1. maja smo bili nekoč zelo znani in upam, da bomo še,« priznava Pahor. Uradni del prireditve se bo začel ob 15.30, pihalnim orkestrom iz Nove Gorice, Brd in Prvačine pod vodstvom Sandija Ceja se bo kot gostja priključila Anika Horvat, nastopili bosta tudi mladi solistki Rebeka Pregelj in Lara Dovier. Predstavilo se bo tudi Društvo žensk Žbrinca, ki so zbrale in zapisale več kot deset opajskih pravljic, po besedah predsednice društva Erike Ferfolja Vidič pa naj bi z njimi obdarile prav vse obiskovalce prireditve.

A to še ni vse: povsem zelene bodo celo nagrade prvomajske opajske tombole. Glavna nagrada bo enoletna brezplačna uporaba E-golfa.
Za obiskovalce bodo na razpolago  brezplačni avtobusni  prevozi  iz Nove Gorice - Šempeter - Bukovica -  Miren - Opatje selo ( start ob 14.45, povratek iz Opatjega sela ob 21.00 in  ob 23.30 )

Oglejte si tudi