Logo MojaObčina.si

Miren-Kostanjevica

DANES
10°C
0°C
JUTRI
8°C
4°C
Deli
4848

Pestro dogajanje na Prazniku špargljev 2018

Letošnji tradicionalni Praznik šŠpargljev že 17. po vrsti je letos potekal od 17 do 20 maja v športnem parku Java. Že drugič zapored se je pokazalo da v terminu okrog ledenih mož in »poscane Zofke« ni računati na toplo vreme. Prav tako je v zraku nenehno visel dež kot demoklejev meč. V razmislek vsem deležnikom bi predlagal, da se drugo leto izognemo tem našim sovražnikom prireditve z zamikom datuma. Ampak to ni zmanjšalo entuziazma organizatorja, da še enkrat uspešno izpelje praznik do konca. V sodelovanju z občino Miren Kostanjevica in krajevno skupnostjo Orehovlje je praznik kot vedno organiziralo Turistično športno društvo Orehovlje pod taktirko predsednice Mateje Rupnik

 

 Letošnji praznik je bil razdeljen v štiri sklope, kulturni, kulinarični, športni in tradicionalni. Člani in podporniki društva so že cel teden pripravljali prireditveni prostor. Zavedati se je potrebno, da to ni majhen zalogaj za našo vas Orehovlje. Priprave so potekale že ob zaključku lanskoletnega praznika. Prav tako se je izkazalo, da smo se krajani pravilno odločili, da smo pred leti ustanovili samostojno krajevno skupnost Orehovlje, ki nam že od ustanovitve dalje stoji ob strani tako moralno, finančno in fizično pri sami izvedbi praznika.

Kulturni četrtek

V četrtek smo se odločili, da letos povabimo dramsko skupino PD Standrež, ki je ena najbolj znanih dramskih skupin v zamejstvu in pri nas. Večer je zaznamovala grožnja dežja in mrazu. Vendar je vreme zdržalo igra sama pa nam je pogrela srce. Zaigrali so nam igro Toneta Partljiča Čaj za dve v režiji Jožeta Hrovata. Ni posebej potrebno razlagati, da so nas nasmejali do solz in tako čudovito otvorili naš praznik. Še posebej smo občudovali vrhunsko igro naše domačinke Mojce Dolinšek in nepozabnega Božidarja Tabaja. Seveda ne smemo zanemariti vrhunsko igro vseh igralcev. Igra je hudomušno obravnavala temo s katero se bomo nekoč verjetno srečevali vsi. Dom starostnikov kjer se srečajo starostniki vseh družbenih slojev. Od uspešne gledališke igralke, ki dobi za sostanovalko preprosto kmetico do malo dementnih stanovalcev in zaplet je takoj tukaj. Če še dodamo šarmantnega Božidarja Tabaja je smeh zagotovljen. Ogromen aplavz je bil poklon našim prijateljem iz zamejstva.

Kulinarični petek

V petek je potekal enogastronomski večer s šparglji in kuharskim mojstrom Tomažem Kavčičem. Sodelovali so domača Gostilna Makorič, ki se je predstavila s ješprenčkom (ričota) z zelenimi šparglji, klobaso in listi travniške pokalice in njoki vijola krompirja na kremi iz belih špargljev in topinamburja s tatarjem gamberov in zelenih špargljev. Seveda ni šlo brez špargljevega sladoleda, ki ga je pripravila okrepčevalnica Adria iz Mirna. Gostilna Bric iz Mirna, se je predstavila z divjim črnim rižem s šparglji in koprivno kremo in špargljevim presenečenjem (sladica). Gostilna s prenočišči Kogoj  iz Bilj se je predstavila s spomladanskim golažem s štrukljem iz zelenih špargljev. Gostilna Štirna iz Opatjega Sela pa se je predstavila s hot dogom s šparglji: špargelj ovit v listu od trte in kraško panceto popečeno na žaru, preliv iz salatine in jajca v domačem kruhu, ter mussem iz špargljev: muss iz marmelade iz špargljev, piškotni cramble, teranov glase in karamel. Gostilna Rutinca iz Vrtojbe se je predstavila s špargljevim koktajlom s piščancem, špargljevim štrudljem in špargljevo sladico z jagodami. Osteria – Gostilna Koršič iz Števerjana se je predstavila s šparglji s polento, ličnico in siri. Še sedaj se mi cedijo sline, ko pišem članek o takšnih dobrotah, ki se jih ne bi sramovala niti restavracija z michelinovimi zvezdicami. Komisija, ki jo je vodil Tomaž Kavčič je izbrala za najboljšo špargljevo jed 17.praznika špargljev  Spomladanski lovski golaž s štrukljem iz zelenih špargljev Gostilne s prenočišči Kogoj iz Bilj. Čestitamo! Da pa bi hrana lažje stekla po grlu so skrbeli naši vinarji: Kujtna domačija iz Temnice, Vinarstvo Radovan Kavčič iz Lipe, Domačija Kovačič iz Vojščice, Vina Zgonik iz Branika, Vina Mozetič iz Renč. Za najboljšega vinarja je bil ? Res vrhunski večer, ki je pustil vrhunske okuse in za sladico še nastop dalmatinske klape Cambi, ki je kljub mrazu zapolnila našo nostalgijo po toplem morju.

Športna sobota

V soboto smo nadaljevali (že kar utrujeni) z bogatim otroškim programom in špargljevim kolesarjenjem. Na prizorišču so nam predstavili svoj poklic vojaki, policisti, civilna zaščita in NUS. Mislim, da si je marsikateri otrok izbral poklic, ko bo odrastel. Res so nam na zanimiv način približali svoje delo. Nadaljevali smo z otroškimi igrami, ki sta ji vodili vzgojiteljici, ki v poletnem času vodita indijansko poletje v Javi. Okrepčali smo se s »pašto« in bili zadovoljni ko smo videli nasmejane otroke, ki so odhajali domov. A za nas še ni bilo konec dneva. Čakala nas je zabava za mlade, ki je potekala skoraj do svetlega. Zabavali so nas Projektili, DJ Žaga, in vrhunec večera Pop Design.

Tradicionalna nedelja

Uf kako je bilo težko zjutraj vstati, ampak ni kaj. Prizorišče je bilo potrebno očistiti in pripraviti na osrednji dogodek, ki je po navadi najštevilčnejše obiskan. Program je vodila Martina Arčon, obiskovalce pa je nagovoril župan Mauricij Humar. Na ogled so bili starodobniki. Brez pihalnega orkestra seveda ni otvoritve. Tisti dan so pihali Pihalni orkster iz Nove Gorice. Seveda ne gre brez tradicionalne povorke kmečkih vozov. Nastopili so tudi harmonikaši pod vodstvom Nejca Vrtovca, ter skupne mažoretke iz Mirna in Deskel pod vodstvom Nežke Kralj Rupnik, in otroci OŠ Miren iz Bilj. Za obilico smeha pa je poskrbel Tilen Artač.

Dan se je počasi prevesil v noč, ki je bila neprijetno hladna, zato so ljudje kar hitro zapustili prizorišče. Vendar pa je bilo videti, da odhajajo zadovoljni tako, da so nam pustili občutek, da se bodo drugo leto vrnili.

Za konec bi porabil stran ali dve, da bi se lahko zahvalil vsem, ki so dodali kamenček v mozaik tako uspešne prireditve. Vsekakor pa največje breme nosi Turistično športno društvo Orehovlje v sodelovanju  z Občino Miren Kostanjevica in Krajevno skupnostjo Orehovlje. Hvala tudi vsem sponzorjem, ki so na takšen ali drugačen način pomagali s svojimi prispevki. Po imensko se ne upam zahvaljevat, ker se bojim, da bi koga izpustil.
Še enkrat hvala vsem za pomoč in se vidimo drugo leto.

 

Zapisal Jože Bezjak

Foto: Tomaž Povodnik

 

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij