Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Ohranimo spomin – 11. opekarski dnevi

Bilje je že v rimskih časih zaznamovalo opekarstvo. To dediščino ohranjamo na opekarskih dnevih , ki potekajo junija v Biljah.
Čas hitro teče. Dnevi so polni najrazličnejših informacij, da jim komaj sledimo, če jim sploh lahko. Slike iz preteklosti bledijo, dogodki iz življenja in dela naših prednikov hote ali nehote gredo v pozabo. Zagotovo pa so del naše preteklosti, so naša dediščina.

 

Skrb za dediščino

Ne gre izgubljati besed, da je v Biljah bila preteklost zaznamovana z opekarstvom že iz rimskega obdobja pa vse do 25. decembra 1992, ko je ugasnila peč še zadnje frnaže – opekarne. Kulturno turistično društvo Zarja Bilje si prizadeva z organizacijo opekarskih dni vsaj malo ohraniti spomin na omenjeno obdobje in na ljudi tistega časa.

Letos – enajsto leto zapored, so potekali opekarski dnevi kot že vsa prejšnja, drugi konec tedna v juniju. »Ohranimo spomin,« smo jih poimenovali.

 

Film Blatarji

V kulturnem programu je bil prikazan film Blatarji, ki ga je s pomočjo zgodovinarke Nataše Nemec pred leti posnel domačin Klemen Mozetič. V njem so poleg zgodovinskih posnetkov o opekarnah in načinu dela tudi pripovedi domačinov, danes že pokojnih delavcev opekarjev. 

V nadaljevanju programa je stekel pogovor z učenci in s tremi krajani, ki so obujali spomine na delo na frnaži. Društvo keramikov je postavilo na ogled razstavo okraševanja gline. Ogledati si je bilo mogoče tudi razstavo risb, maketo frnaže in prav poseben pano s prikazom frnaže nekoč. Vse naštete izdelke so oblikovali učenci Podružnične OŠ Bilje pod mentorstvom njihovih učiteljic.  

 

Izdelava korcev in malica

Naslednji dan je že po tradiciji namenjen živemu prikazu ročnega izdelovanja opeke in strešnikov. Delavnice oblikovanja gline so vodili člani Društva keramikov.

V športni dvorani Doma krajanov pa je potekal opekarski otroški turnir v nogometu. In kot se za zaključek spodobi, je bila za lačna usta pripravljena degustacija frnažarske malic: šelinka, polenta s fižolom in seveda pečen krompir, kot so ga nekoč pekli na frnaži. V nedeljo je kot že vrsto let potekala sveta maša za opekarje. 

 

 

Organizatorji, člani KTD Zarja Bilje ter ostali, ki so sodelovali v letošnjih opekarskih dnevih, so se razšli z željo, da bi bilo v naslednjem letu še dovolj volje za pripravo opekarskih dni in s tem ohranjanje spomina na biljensko preteklost – na opekarstvo.

 

 Ivanka Kosta
Foto: Martin Vončina, Ivanka Kosta

Oglejte si tudi