Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

MESEC KRASNIH ŠPARGLJEV, MAJ - JUNIJ 2022

Oh ti šparglji, zeleni, vijolični in beli! Ta kraljevska rastlina, kot jo je poimenoval že Ludvik XIV., je našim krajem in tradiciji dala velik pečat.

Narava Miren Krasa jim je posebej naklonjena, sleherno pomlad poskrbi, da se nam duša in telo okrepita. Marca, ko se prebudi kraška gmajna, na plan pokukajo prvi divji šparglji. Z ljubeznijo in predanostjo obdelana polja v Vipavski dolini pa vse od aprila do junija postrežejo s pisanim šopkom gojenih belih, zelenih in vijoličnih »bratcev«.

To čudežno živilo od nekdaj poznamo kot naravno zdravilo za bolezni srca in ledvic. Šparglji vidno krepijo odpornost organizma in življenjsko moč, pomagajo pri slabokrvnosti, preprečujejo prezgodnje staranje in so najboljša zaščita pred prostimi radikali. Čislani so tudi kot naravni afrodiziak.


Gostinci Krasa, Vipavske doline in Brd ponovno združili kuhalnice

V obdobju zorenja divjih in gojenih špargljev gostinci Miren Krasa, Katjuša Batistič iz Gostilne Bric, Darja Makorič Špiljak iz Gostilne Makorič, Andrejka in Tomaž Kogoj iz Gostilne Kogoj, Jurij in Jasmina Golob iz Gostilne Štirna in Mirko Godnič iz istoimenske Domačije, s svojimi trajnostnimi kulinaričnimi predstavami pod znamko KRASNA KUHNJA, vsak na svoj prepoznaven način navdušujejo goste. V letu 2019 so skupaj s kolegi iz širše regije in zamejstva sestavili 33 izvirnih receptov za slastne jedi iz špargljev, od predjedi, glavnih mesnih, brezmesnih in ribjih jedi ter sladic ter jih pod strokovnim peresom zgodovinarja, novinarja in poznavalca enogastronomije Tonija Gomiščka, predstavili v večjezični knjigi ŠPARGLJI-BELUŠI. Letos so se ponovno skupaj podali na čarobno potovanje, na katerem nam bodo tudi Okrepčevalnica Cerje, Ošterija Žogica, Ošterija Furlan, Majerija, Gostilna Winkler in Gostilna Koršič nekje do sredine junija, oziroma dokler bodo njive na Vrtu Goriške, ob Vipavi in ob Soči, ponujale dovolj bogato bero teh zdravilnih spomladanskih povrtnin, v svojih lokalih ponujali kreativne in zdrave krožnike, ki jih omogoča vsestranska uporabnost špargljev v kulinariki.

Prvič skupaj s strokovnjaki za čuječnost, neuropatijo, bioresoinanco in nego telesa

Uporabnost čudovitih divjih in gojenih špargljev seže daleč preko kuhinje in mize. Vse pogosteje se izpostavlja njihova učinkovitost na področju nege telesa. S prakticiranjem čuječnosti se na razstrupljanje pripravimo tudi mentalno in učinki na povsem sproščeno telo so podvojeni.

Urška Merljak - INTINITI čuječnost, Erika Brajnik - SAEKA, Nataša Kodermac - NATALIS, Maja Živec - LEPOTILNICA MAJA, Tea Berginc - SPA&BEAUTY TEA in Magda Rogelja - ZELIŠČNA KMETIJA ROGELJA, bodo vse od sredine junija z nami delile recepte za zdravo življenje in različne detox terapije v kombinaciji s
šparglji, s katerimi pomlajujemo telo in poživljamo duha.


Kako do informacij, odličnih krožnikov in zdravilnih terapij

Kaj vse so gostinci in »kuratorke zdravja in lepote« pripravile za nas v prihodnjem mesecu, lahko preberete v letošnji zgodbi MESEC KRASNIH ŠPARGLJEV, ki smo jo povzeli na spletni strani www.mirenkras.si. Kadarkoli do sredine junija lahko na tem mestu preverite kje in kdaj lahko razvajate brbončice pri naših kuharskih virtuozih ter kam lahko zavijete po nasvet ali ugodno strokovno terapijo za razstupitev ali okrepitev telesa in boljše počutje.

Prepustite se domišljiji naših gostincev, ki vas vabijo na prvovrstno dogodivščino - razvajanje z raznolikimi okusi špargljevih specialitet in zaupajte modrostim strokovnjakinj, ki so nam svoje znanje in izkušnje pripravljene ponuditi z namenom, da izberemo pot do bolj zdravega in srečnega življenja.

Sledite našim objavam dogodkov na www.mirenkras.si, Facebook in Instagram strani Miren Kras in ne zamudite letošnjega dogajanja ob obeležitvi 50-letnice prvega Praznika špargljev v Orehovljah, ki se bo odvijalo med 27. in 29. majem.


Zgodbe iz lonca... brez konca!

Vabljeni k ogledu nadvse zabavnih kuharskih prigod Tomaža Kavčiča in gostincev Miren Krasa z gosti, Laro Jankovič, Tilnom Artačem, Gojmirjem Lešnjakom-Gojcem, Vidom Valičem in Matjažem Javšnikom, s katerimi smo se poklonili kuhinji s šparglji v preteklem letu.

Tudi letos želimo največjemu pridelovalcu belušev v Sloveniji, Kmetiji Virgila Ušaja iz Orehovelj, dobro letino in polne roke dela pri dostavi svežih belih, zelenih in vijoličnih špargljev v kuhinje naših odličnih gostincev!

Uživajte v MESECU KRASNIH ŠPARGLJEV in DOBER TEK!

Ekipa Turizem Miren-Kostanjevica

Oglejte si tudi