Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

40 novih lokalnih turističnih vodnikov na Krasu in Brkinih

 

Turizem, aktivno preživljanje prostega časa in potovanja postajajo vse bolj popularna veja gospodarstva; turisti se usmerjajo v iskanje doživetij, in tu so kultura, naravna dediščina in podeželje tista kombinacija, ki ima za doživetje na voljo vso izvirnost. K popolnemu doživetju pripomorejo tudi lokalni turistični vodniki, saj najbolje poznajo kraj in njegovo dušo.

Kras in Brkini so od aprila bogatejši za 40 novih turističnih vodnikov, ki so se pridružili 57 vodnikom, ki že imajo licenco na območju petih občin: Divača, Hrpelje - Kozina, Komen, Miren - Kostanjevica in Sežana. Zavod ŠTIP – Turistično informacijski center Sežana je na podlagi Odloka o turističnem vodenju na tem območju letos že petič organiziral strokovno usposabljanje. Letošnji tečaj se lahko pohvali z obširnimi predavanji, ki so potekala po različnih lokacijah v vseh petih občinah. Teoretični del je obsegal področja arheologije, naravne in kulturne dediščine, geografije, zgodovine in umetnostne zgodovine za območje vodenja ter veščine retorike in kakovostnega vodenja. Znanje so bodoči vodniki pridobivali od 16. uglednih in priznanih strokovnjakov, poleg teoretičnega pa se mora vsak, ki želi uspešno opraviti usposabljanje, dokazati tudi s praktičnim znanjem, s samostojnim strokovnim vodenjem. Večina novopečenih turističnih vodnikov je iz petih kraško-brkinskih občin, nekaj pa tudi iz bližnje okolice. Le strokovno usposobljeni lokalni turistični vodniki lahko bistveno prispevajo k boljši in kvalitetnejši turistični ponudbi našega območja.

Turizem na Krasu in Brkinih ponuja še številne neizkoriščene možnosti in predstavlja pomembno poslovno priložnost, zato lahko predvidevamo, da bo v prihodnje dobil še večjo vlogo.

Vsem prejemnikom novih licenc iskreno čestitamo!

 

Besedilo: TIC Sežana.
Foto: TIC Sežana, Bogdan Macarol

Oglejte si tudi