Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Turistični vodniki Krasa in Brkinov pripravljajo 11 brezplačnih vodenj

Ob letošnjem 21. februarju, Mednarodnemu dnevu turističnih vodnikov, so turistični vodniki Krasa in Brkinov, organizirani v stanovsko društvo, pripravili 11 brezplačnih vodenj. O teh promocijskih dogodkih, kot tudi o izzivih, s katerimi se soočajo pri svojem delu, bo tekla beseda na tematskem večeru, ki bo v Kosovelovi knjižnici v Sežani, v torek, 19. februarja, ob 18. uri.

 

Turistični vodniki omogočajo gostom spoznavanje turističnih lepot in zanimivosti nekega območja. Ob široki paleti znanj in veščin, ki jih morajo obvladati, so ravno oni tisti, ki uresničujejo turistične strategije, njihovo delo tudi spodbuja sodobni trajnostni razvoj destinacije, vpliva na varovanje okolja in narave, prenaša sporočila o obstoju in vrednosti kulturne in naravne dediščine ter sooblikuje odgovorno potrošnjo in obnašanje obiskovalcev. Na območju Krasa in Brkinov je od leta 2008 pridobilo licenco lokalnega turističnega vodnika več kot sto oseb, vsake tri leta se jim pridružijo še novi. V stanovskem društvu jih je sedaj več kot polovica, oziroma večina še aktivnih.

 

Začetek nove turistične sezone bodo obeležili delovno, s promocijskimi vodenji ob 21. februarju, Mednarodnemu dnevu turističnih vodnikov. Na ta dan so namreč leta 1985 ustanovili Svetovno združenje društev turističnih vodnikov. Brezplačna vodenja ob tej priliki vodniki po svetu izvajajo od leta 1990, zadnja leta aktivno tudi v Sloveniji. »Letos smo se tej akciji pridružili tudi vodniki iz območja matičnega Krasa in Brkinov. Razpršeno po vseh petih matičnih občinah Divača, Hrpelje - Kozina, Komen, Miren - Kostanjevica in Sežana bomo v soboto, 23. 2., in nedeljo, 24. 2., izpeljali 11 vodenj. Ob obilju naših kulturnih in naravnih zanimivostih, ki bodo na ogled po poti, vabimo v našo družbo vse, ki se želijo razvedriti, prevetriti glavo in pretegniti noge. Lepo vam bo, nič vas ne bo stalo, pa še nekaj boste naredili zase,« je povedal njihov predsednik Bogdan Macarol.

 

O teh promocijskih dogodkih, kot tudi o izzivih, s katerimi se soočajo pri svojem delu, bo tekla beseda tudi na tematskem večeru, ki bo v Kosovelovi knjižnici v Sežani, v torek, 19. februarja, ob 18. uri.
V sodelovanju s knjižnico in z Zavodom za šport, turizem in prosti čas Sežana – TIC Sežana, ki je s strani lokalnih občin za to dejavnost pooblaščeni zavod, bodo predstavili tudi druge aktualne zadeve, povezane z lokalnim turističnem vodenjem.

 

Vabljeni tako na tematski večer, kot tudi na letošnja brezplačna promocijska vodenja, katerih seznam prilagamo! Dostopen je tudi na naslovu: https://www.visitkras.info/


 

Dodatne informacije:

 

Društvo turističnih vodnikov Krasa in Brkinov

predsednik Bogdan Macarol

gsm: 041 736 367

e-pošta: macarol.bogdan@siol.net

 

TIC Sežana – ŠTIP

Partizanska cesta 4, Sežana

tel: 05 731 01 28

e-pošta:  tic.sezana@visitkras.info

Oglejte si tudi