Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

ŠTUDENTJE S KRAMPOM IN LOPATO NA CERJE

Začetek sezone sajenja dreves na Cerju v letu 2020, so ta teden otvorili dijaki 1. letnika srednje gozdarske in lesarske šole ter študentje in profesorji višje strokovne gozdarske šole iz Postojne. 

 

Njihovo delo pa so zadnjo soboto v februarju aktivno nadaljevali tudi študentje oddelka za gozdarstvo in obnovljive vire iz Biotehniške fakultete v Ljubljani. 
Več kot 50 se jih je zbralo pri Pomniku miru na Cerju, kjer so skupaj z ekipo Zavoda za gozdove Slovenije zavihali rokave in se podali na pogorelo območje z namenom sajenja preostalih sadik črnega bora.

 

Skupino je uradno sprejel tudi župan občine Miren-Kostanjevica, Mauricij Humar, ki je sodelujočim predstavil pretekle aktivnosti projekta Drevo za Cerje, hkrati pa vse navzoče povabil k nadaljnjemu sodelovanju že v sklopu prihajajoče 2. akcije sajenja dreves na Cerju, ki bo potekala na mednarodni dan gozdov, dne, 21.3.2020.

 

Spremljajoči profesor dr. Jurij Diaci, je povedal, da je pogozdovanje del učnega programa zato je vključevanje študentov v takšne terenske akcije izrednega pomena. Poudaril je, da Kras s svojimi posebnostmi, raznoliko vegetacijo in spremembami, ki so se tu dogajale skozi stoletja predstavlja odličen poligon za preučevanje razvoja gozda.

 

V sklopu 2. akcije sajenja dreves na Cerju, pa bo poleg pogozdovanja potekalo tudi čiščenje in zbiranje kamenja, s katerim se bo v prihodnjih mesecih gradilo suhe zidove. Ti bodo pogozdovano območje dodatno ščitili pred morebitnimi požari.  

Oglejte si tudi