Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

ŠPARGLJI * BELUŠI

kulinarična poslastica Mediteranske in Kraške Slovenije v novi preobleki: 3 gastro regije, 11 kuharskih mojstrov, 33 izvirnih receptov
Svet je blokiran, narava pa polnem v razcvetu. Že dolgo ni bilo tako bogate letine špargljev, tako gojenih, kot divjih, posebej na pogorišču, ki ga je za seboj pustil požar na Cerju.

 

Mesec špargljevih jedi, podprt z veliko prepoznavnimi »prireditvami za dobrojedce«, Praznikom špargljev v Orehovljah, Divjimi okusi Krasa in Okusi Vipavske, se letos odvija za domačimi štedilniki. Da bi tej izvrstni povrtnini, ki ima v naši tradicionalni kuhinji od nekdaj pomembno vlogo, dodali še več žlahtnosti, so gostinci Vipavske doline in Krasa z zamejstvom združili moči in znanje ter za ljubitelje kuhinje pripravili izbor edinstvenih receptov.

 

Ob pomoči enogastronomskega guruja Tonija Gomiščka, ki je napisal odlično spremno besedo, je izšla nova zbirka nasvetov za pripravo jedi iz špargljev. Bralcu ponuja poučen sprehod čez zgodovino gojenja in uporabe te čudovite pomladne rastline, ki ima poleg hranilnih tudi izjemne zdravilne učinke. 

 

Kuharski virtuoz, »CHEF« Tomaž Kavčič iz Gostilne pri Lojzetu je publikacijo pospremil z besedami: 

“Z leti sem dojel, da je naš špargelj nekaj res posebnega. Tako kot vse rastline, ki imajo izjemno velik delež vode, ima izrazito lokalni karakter. Z vodo dobesedno potegne vase »dušo« zemlje, na kateri raste. Zato je le lokalni in sezonski špargelj tisti špargelj, ki je bil, je in bo vedno na krožnikih gostilne Pri Lojzetu.“

 

Zbirka receptov ŠPARGLJI * BELUŠI združuje nasvete 11-ih kuharskih mojstrov iz 3 primorskih gastro regij, ter ima pomembno poslanstvo umestiti ta edinstven pridelek na lestvico izbranih OKUSOV SLOVENIJE, ki jih tudi gostje iz tujine v času sezone ne smejo zamuditi!

 

Recepti so na voljo v e-obliki na povezavi https://www.mirenkras.si/publikacije

 

 

 

Tiskana verzija v slovenskem, angleškem in italijanskem jeziku bo sredi maja dostopna na glavnih info turističnih točkah v regiji, v branje pa jo bodo ob obisku gostiln ponudili tudi vsi v projekt vključeni partnerji.

 

Za izvirno popotnico projektu sta poskrbela župan Občine Miren-Kostanjevica, Mauricij Humar in Tomaž Kavčič v video spotu, ki ponuja prvovrstno zabavo ob spremljanju županovega truda s pripravo jedi po receptu velikega mojstra. Vabljeni k ogledu na YouTube kanalu Miren Kras.

 

Mauricij Humar, župan Občine Miren-Kostanjevica, je ob izidu publikacije povedal: 

"Šparglji so nepogrešljiv del naše kulinarične kulture. Okus špargljev nam je posebej domač, saj jih konzumiramo od otroštva. V naši tradicionalni kuhinji so bili vedno cenjeni, ne glede na trendovske usmeritve. Sodobna kulinarika v ospredje postavlja doma pridelane, sveže surovine, kar šparglji nedvomno so. Tako domači, pridelani na poljih ob Vipavi, kot divji, ki rastejo v neokrnjeni naravi Krasa.

Vesel sem, da se špargljevi nasadi povečujejo in da je ta odličen “spomladanski pridelek” našel svoj prostor med najboljšimi kuharskimi recepti.

Zbirka prinaša edinstven prikaz prepleta darov narave, skrbne nege in veselja pridelovalcev, skrivnosti tradicionalne domače kuhinje ter znanja in pozitivne energije sodobnih kuharskih mojstrov.

Zahvaljujem se vsem sodelujočim pri pripravi in izdaji te publikacije. 

Vsem, ki jo boste odprli pa želim veliko prijetnih trenutkov ob pripravi jedi in seveda - uživajte ob okušanju slastnih špargljevih dobrot!”.

 

E-publikacijo si naložite preko povezave www.mirenkras.si/publikacije

 

Vabljeni k preizkušanju svojih kuharskih sposobnosti, posebej v maju, dokler šparglji zorijo.

Po ponovnem odprtju gostinskih lokalov pa seveda toplo vabljeni, da preverite okuse in izgled jedi v izvirni izvedbi kuharskih mojstrov, ki so nam jih zaupali!

 

DOBER TEK!

 

Ekipa Turizem Miren-Kostanjevica

Oglejte si tudi