Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
6°C
PET.
16°C
5°C
Oceni objavo

Požar na Cerju 2019

V sredo, 21. avgusta 2019, ob 12.24 je regijski center za obveščanje (RECO) prejel klic o požaru na Cerju v bližini Pomnika braniteljem slovenske zemlje.
Klicu na pomoč je sledila je takojšnja aktivacija bližnjih gasilskih društev in drugih služb, ki so vpoklicane v primeru požara v naravi. Najprej je na kraj požara prispelo PGD Kostanjevica na Krasu, takoj za njimi še poklicna gasilska enota Nova Gorica in nato v zelo kratkem času še ostala gasilska društva iz bližnje okolice

.

Pomoč prihaja od vsepovsod

Zaradi močne burje ter posledično hitrega širjenja požara na vse strani je kmalu postalo jasno, da bo gašenje požara zelo zahtevna in težka naloga. Zato so bili aktivirani in poklicani na pomoč helikopterji slovenske vojske, ki delujejo v okviru 15. polka vojaškega letalstva slovenske vojske. V kratkem času se je našim helikopterjem pridružil tudi helikopter iz Italije, ki deluje v okviru požarne straže Protezione Civile FVG.

 

Gasilo je 511 gasilcev

Zaradi velikosti požara je ob 17. uri stopil v veljavo Državni načrt zaščite in reševanja ob velikem požaru v naravnem okolju, kar pomeni aktivacijo večjega števila prostovoljnih in poklicnih gasilskih društev iz obalno-kraške, severnoprimorske in notranjske regije. Skupaj se je s požarom v 4 izmenah borilo 511 gasilcev iz 72 prostovoljnih in poklicnih gasilskih društev, ki so skupaj opravili 8000 delovnih ur. Domačim gasilcem so priskočili na pomoč tudi gasilci italijanske požarne straže, ki delujejo v okviru Civilne Zaščite – Protezione Civile FVG – Corpo Forestale.

Za varnost na območju požara so skrbeli policisti PP Nova Gorica, za morebitne poškodbe so bili na kraju samem prisotne ekipe nujne medicinske pomoči. Za oceno škode in priprave izravnalnih ukrepov so na bili na požarišču tudi iz Zavoda za gozdove OE Sežana.

Za morebitno odstranitev neeksplodiranih ubojnih sredstev je bila na terenu tudi Državna enota civilne zaščite NUS. Za oskrbo gasilcev in ostalih služb in enot ZIR (Zaščite In reševanja) na terenu in v delilnem mestu so poskrbeli člani civilne zaščite OMK, ki so v dnevih požara razdelili 972 toplih obrokov in sendvičev ter 1500 plastenk vode. Brez ažurne priprave hrane zaposlenih v Gostilni Kogoj iz Bilj in v Mercator marketu iz Mirna bi bil ta logistični podvig gotovo zahtevnejši.

 

Pogašen požar in gasilska straža

Z velikim trudom vseh je bil požar v popoldanskih urah pod nadzorom, tako da se je intervecija lahko zaključila v petek ob 3. uri zjutraj, k čemur so pripomogle tudi rahle nočne padavine. V dnevih po požaru pa se je zaradi suhega vremena in vetra pojavilo kar nekaj manjših požarov, ki jih je pogasilo matično PGD Kostanjevica na Krasu v sodelovanju s člani JGZRD Nova Gorica. PGD Kostanjevica na Krasu je v dnevih po požaru opravljala gasilsko stražo na celotnem območju požara.

 

Vsem, ki so sodelovali pri gašenju požara z odličnim opravljanjem svojih zadolžitev in nalog – velik hvala in globo ko spoštovanje.

 

Občinski štab civilne zaščite Občine Miren - Kostanjevica

 

 

Oglejte si tudi