Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

Prvo mesto Špele Volčič

 

Špela Volčič iz Mirna pri Novi Gorici si je 10. septembra 2017 prislužila prvo nagrado na 26. SiFest festivalu fotografije v Savignanu sul Rubicone v Italiji. Špela je  diplomirana vizualna umetnica in fotografinja z zaključeno izobrazbo na Univerzi IUAV v Benetkah ter s fotografsko specializacijo na CFP Riccardo Bauer v Milanu.

Avtorica je prejela nagrado “Lanfranco Colombo” za serijo18 fotografij z naslovom Et Fiat Lux. Žirija, ki so jo sestavljali Fulvio Merlak (predsednik), Alessandra Capodacqua, Mario Beltrambini, Niccolò Fano, Paolo Cagnacci, Paola Binante, Fabio Galassi in Carine Dolek (Festival de la Jeune Photographie Européenne iz Pariza) ter Michael Weir (direktor belfaškega Foto festivala), je izmed 160 prijavljenih avtorjev v ožji izbor izbrala 70 avtorjev. Prvo mesto je zasedel projekt Et Fiat Lux z naslednjo utemeljitvijo:

»Fotografsko delo je izvedeno po osebnem okusu, ki nakazuje na flamsko baročno slikarstvo. Prikazuje bujno razkošje cvetlic, ki deluje kot pravo, v resnici pa je lažno, saj je iz plastičnega materiala. Delo se skozi začetno mimesi (kopijo) razvije v prefinjeno raziskavo, kjer tehnika prepusti prostor eksperimentiranju.«

Delo avtorice poleg klasične analogne fotografije velikega formata vključuje tudi fotografske instalacije. Tako prefinjeno prikazuje dvoumnost materije, ki prehaja iz enega medija v drugega. Tihožitja so všečna in hkrati provokativna, njihova prefinjenost in perfekcija pa gledalca spravljata v dvom med navidezno podobo in resničnostjo, med originalom in ponaredkom, med umetnostjo in kičem, na njihova vprašanja avtorica podaja odgovor na marsikatera življenjska vprašanja.

Projekt Et Fiat Lux se bo tako potegoval za »Portfolio Italia – Gran Premio Hasselblad 2017«, kjer bo izmed 13 avtorjev izbrano najboljše delo.

Špeli Volčič čestitamo za prejeto prvo nagrado na projektu Et Fiat Lux. Obenem ji želimo, da  še nadaljnjih uspehov na svoji umetniški poti.

Uredništvo

Foto: arhiv Špele Volčič

 

Oglejte si tudi