Logo MojaObčina.si

Miren-Kostanjevica

DANES
27°C
13°C
JUTRI
28°C
13°C
Deli

Nadaljevanje obnove suhozidov v krajevni skupnosti Temnica

Po lanski uspešni akciji obnove v Lipi na Krasu, ko so domačini in prostovolci od drugod, pod mentorstvom Partnerstva za kraško suhozidno gradnjo, uredili skoraj 80 metrov dolg suhozid na vhodu v vas, se je spodbudno skupno delo pri urejanju svojih vasi nadaljevalo tudi v letošnjem letu.

V Lipi so nadaljevali z urejanjem zidov začetem v lanskem letu

 

Prvo soboto v oktobru, 5. 10. 2019, po zaključku del okoli trgatve, so za delo spet poprijeli v Lipi. Po lanski akciji s podporo mentorjev kraške suhozidne gradnje, so tokrat delo izvedli sami, na lastno pobudo in z nenadomestljivim sodelovanjem domačinov, od zelo mladih do starejših. Akcija je bila organizirana s strani vaškega razvojnega društva Škrla Lipa, ob podpori Krajevne skupnosti Temnica.

V letošnji res bliskoviti akciji je bil popravljen že dolgo zanemarjen podporni zid ob glavni ulici v središču vasi. 18 parov rok je delo začelo okoli 8.30, ob zvonenju poldneva pa je bilo vse že zaključeno. Sledila je le še zaslužena merenda.

 

Zanimivo predavanje Borisa Čoka v Temnici 11. oktobra 2019

 

Teden za tem je bila na vrsti suhozidna delavnica v Temnici, v soorganizaciji Partnerstva za kraško suhozidno gradnjo in Krajevne skupnosti Temnica. Ker je osnovno poslanstvo Partnerstva ohranjati in širiti znanje zidanja na suho, je bilo, kot pri številnih drugih podobnih akcijah na Krasu, na predvečer praktične delavnice izvedeno izobraževanje-predavanje izkušenega »skladatelja« kraških suhozidov Borisa Čoka iz Lokve. Ta je udeležencem v večnamenski dvorani v Temnici predstavil tako zgodovinske, ekonomske, krajinske in podobne, bolj teoretične posebnosti vezane na gradnjo na suho, kot tudi razložil čisto praktične napotke za uspešno gradnjo.

 

Znanje in tehnike kraške suhozidne gradnje od lani del svetovne dediščine UNESCO

 

Predstavljen je bil tudi kratki film »Umetnost suhozidne gradnje – znanje in tehnike (Ciper, Hrvaška, Španija, Francija, Grčija, Italija, Slovenija in Švica)«, pripravljen ob vključitvi (tudi) kraške suhozidne gradnje na najuglednejši seznam svetovne nesnovne dediščine UNESCO novembra leta 2018. V filmu so predstavljene evropske države v loku med Španijo in Ciprom, ki jih povezuje skupna, pradavna kultura zidanja kamnitih struktur na suho, brez uporabe malte ali drugih veziv. Nekatere od njih so po obsegu oziroma zahtevnosti še danes dih jemajoče. Še bolj neverjetno je dejstvo, da so številne preživele stoletja ali celo tisočletja in so še vedno tu.

 

Film je dostopen na spletni starni UNESCA na povezavi https://ich.unesco.org/en/RL/art-of-dry-stone-walling-knowledge-and-techniques-01393.

 

 

Delavnica obnove suhozida v Temnici

 

Po teoriji v petek, je v soboto 12. 10. 2019 sledilo praktično delo na enem od številnih suhozidov v vasi, potrebnih ureditve. Pristop je bil tokrat drugačen kot v Lipi: razvaljen obstoječi suhozid je bil v dolžni okoli 10 m odstranjen v celoti, kamenje deponirano na lokaciji in potem od temelja gor ponovno zloženo na mestu izvornega zidu – z istim kamnjem, na podoben način in v enakih dimenzijah, kot nekdaj stoječi zid.

Praktično delavnico s postavitvijo suhozida je vodil mojster suhozidne gradnje Mitja Kobal iz Branika. Temničanom so se v okviru akcije pridružili prostovoljci od drugod, taki z izkušnjami in popolni začetniki, od otrok do starejših. Vsi so lahko poskusili kako kamnu poiskati lice, pripraviti podlago, kako zakoličiti smer gradnje ter kako ločevati in ponovno uporabiti večje, manjše in bolj ploščate kamne.

 

 

Ob predpostavki, da so prostovoljci za postavitev približno 7 m3 zidu ročno prestavili preko 14 ton materiala, je razumljivo, da je postavljanje zidu na novo precej bolj zamudno kot lokalna popravila obstoječih zidov. Kljub temu, da je končni rezultat pri novo zgrajenem zidu morda bolj impozanten, je bolj racionalno obstoječe zidove ohranjati v solidni kondiciji z večjimi ali manjšimi popravili, odstranjevanjem agresivne vegetacije in podobnimi vzdrževalnimi deli. Vse ostalo naredi prav postavljen kamen sam, ob pomoči gravitacije.

 

Akcija v Temnici je bila zgodaj popoldan zaključena s prijetnim druženjem udeležencev vseh starosti in zasluženo merendo, za katero so se posebej potrudili na osmici Na Lehtah v Lipi. Poseben dodatek je prispeval Aktiv kmečkih žena Temnica: palačinke z domačo slivovo, breskvovo in marelično marmelado.

Kot je bilo zapisano s strani Partnerstva za kraško suhozidno gradnjo po akciji: »Naj posejano obrodi obilo.«

 

 

Nataša Kolenc

Foto: Nataša Kolenc in Partnerstvo za kraško suhozidno gradnjo

 

 

 

 

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi