Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

OŠ MIREN PRVIČ VKLJUČENA V MEDNARODNE MOBILNOSTI ERAZMUSA

OŠ Miren je bila s še tremi drugimi osnovnimi šolami iz Slovenije (OŠ Žužemberk, OŠ Gorje, OŠ Puconci) že v šolskem letu 2019/20 s strani Konzorcija Centra Šolskih in obšolskih dejavnosti (v nadaljevanju CŠOD) povabljena k skupnemu partnerstvu v projektu Erasmus+.  Ravnatelji vabljenih šol smo z vodstvom CŠOD pripravili skupen program, ki v svoji osnovi podpira razvoj poučevanja v naravnem okolju prvenstveno znotraj lokalnega okolja posamezne šole in obenem dopolnjuje tudi programe, ki jih izvajajo v okviru programov  v CŠOD. Program je bil na razpisu EU mobilnosti v okviru mednarodne agencije CMEPIUS pozitivno ovrednoten. Šole in Konzorcij smo z agencijo CMEPIUS  podpisale sporazum o petletnem sodelovanju in vključevanju v mednarodne mobilnosti, ki nas vse tudi zavezuje k implementaciji novo pridobljenih izkušenj in znanj v pedagoški proces in domače okolje. Žal, je v načrtovani potek mobilnosti posegla epidemija Covid-19 in sprva za nedoločen čas odmaknila izvajanje sporazuma v praksi.  

Erasmus+ je sicer program Evropske unije, ki naslavlja mednarodno sodelovanje na področju izobraževanja, usposabljanja, mladih in športa. Namen programa Erasmus+ je dvig kakovosti izobraževanja in usposabljanja ter s tem krepitev socialne kohezije in konkurenčnosti gospodarstva Unije. Erasmus+ želi omogočiti sodelovanje čim večjemu številu posameznikov, še posebej tistim iz okolij z manj priložnostmi, ter kot ključne izpostavlja vsebine in aktivnosti vključevanja, ohranjanja okolja (zeleni Erasmus+) in prehoda na digitalno družbo[1][1].

Ob bogatem naboru vsebin in novih izkušenj, ki jih bomo v mobilnostih pridobivali strokovni delavci ter v nadaljevanju tudi učenci velja poudariti, da je program v celoti financiran iz evropskih sredstev in v ničemer finančno ne obremenjuje proračuna šol. Vsaka mobilnost traja vključno z dnevi potovanja 7 do 10 dni, odvisno od relacije. V prvem letu bomo strokovni delavci OŠ Miren skupaj s člani ostalih partnerskih šol predvidoma obiskali Italijo, Španijo, Švedsko, Norveško in Nemčijo.

                              

 

mag. Nikolaja Munih, prof.def., ravnateljica


[1] [1] Vir: https://www.cmepius.si/objave/razpis/razpis-erasmus-2021/

 

Oglejte si tudi