Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Rudi Španzel v družbi predsednika upravnega odbora družbe BTC na Cerju

V sredo, 26. maja, je prvi sončen dan po dolgem deževju v goste privabil eminentno družbo, zaslužno za zadnji dve veliki pridobitvi Pomnika miru – mojstrovino Ples življenja in smrti ter homage generalu Borojeviću, platno Veter pozabe.

Slikar in grafik Rudi Španzel, ki je v izdelavo obeh umetnin vložil nekaj let raziskovanj in poglabljanj v morijo 1. svetovne vojne, je izkoristil ugodne razmere in sproščanje ukrepov za varovanje zdravja, in glavne donatorje, Jožeta Mermala in Heleno Petrin iz družbe BTC, ter koordinatorja projekta, bivšega predsednika Državnega sveta, Mitjo Bervarja, povabil na ogled rezultatov svojega dela.


Odkritje Vetra pozabe ob lanskem Mednarodnem dnevu miru je bilo zaradi pandemije okrnjeno, dogodka se donatorji niso uspeli udeležiti, zato je bil zapozneli obisk in prvo srečanje z novo sliko, ki je dobila svoje častno mesto v konferenčni dvorani pomnika, zelo čustveno doživetje.

Po uradnem sprejemu s strani župana Občine Miren – Kostanjevica Mauricija Humarja, je  direktorica Javnega zavoda za turizem, mag. Ariana B. Suhadolnik, gostom predstavila  dosežke zadnjih let in načrte za nadaljnji razvoj pomnika kot glavne znamenitosti destinacije Miren Kras. Navdušeni so bili nad vsebino stalne razstave Na zahodnem robu, ki jo pripravlja Goriški muzej, še bolj pa nad idejno zasnovo zunanje ureditve, ki poleg dostopa, parkirišč in novega dvigala do najvišje ploščadi, predvideva tudi razširitev severnega dela objekta z zastekljeno konferenčno dvorano in restavracijo s kapaciteto do 240 ljudi.

Obisk se je zaključil s skupno oceno, da ima Cerje izjemen potencial in poleg mesta spomina na trpko zgodovino in trajnega poklona braniteljem slovenske zemlje lahko postane tudi eden najlepših konferenčnih centrov v Sloveniji. Hkrati pa tudi prestižna lokacija za izvedbo večjih mednarodnih protokolarnih dogodkov.

Gostje so se po uživanju čudovitih razgledov, ki jih je ponudil pomnik, dan po dežju, obdan z brstečim zelenjem in čistim ozračjem, poslovili z željo, da tudi v prihodnje podprejo  projekte, ki bodo prispevali k realizaciji smelih ciljev.

Med njimi je zagotovo tudi tretja likovna zgodba, s katero bo Španzel na Cerju zaokrožil svoje umetniško sporočilo, povezano s Soško fronto.

Turizem Miren-Kostanjevica
www.mirenkras.si

Oglejte si tudi