Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
17°C
2°C
Oceni objavo

Prvomajsko OPATJE SELO povsem zeleno in v znamenju petnajstletnice vstopa Slovenije v EU

Prvomajska prireditev v Opatjem selu je  po nekajletnem premoru lani spet oživela,  letos pod  toplim majskim soncem, ob čudovitem programu in izjemnem obisku domačih in tujih gostov, pa ponovno zablestela.

 

Preko 4.000 obiskovalcev sta v uradnem delu programa pozdravila župan Občine Miren -Kostanjevica, Mauricij Humar in Predsednik republike Borut Pahor.

 

Prvi je izpostavil velik pomen umirjenega dialoga, sodelovanja in povezovanja  med deležniki za doseganje razvojnih ciljev na ravni občine in nasploh, ter pozornost namenil zeleni  viziji razvoja turizma, ki je novo destinacijo Miren Kras s  prejemom mednarodnega  zlatega znaka »Slovenia green destination« uvrstila med 6 najbolj trajnostnih turističnih destinacij v Sloveniji.

 

Predsednik Pahor  je v daljšem in čustveno obarvanem nagovoru poudaril svojo navezanost na Kras in nato pomen vrednote dela kot temelja družbene enakosti,   v nadaljevanju pa večji del govora posvetil 15 letnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo in bližajočim se volitvam.

Povzel je bistvene dosežke Slovenije po osamosvojitvi in v času članstva v EU  ter izpostavil glavne  razloge, ki narekujejo podporo Evropski Uniji. Med slednjimi so na prvem mestu varnost in mir ter politična in gospodarska stabilnost.  Tudi sam meni, da  evropska ideja kliče po renesansi, takšni, ki bo utrdila skupne vrednote in rešila izzive, zaradi katerih se na nekaterih področjih pojavljajo nesoglasja. Povezana in trdna Evropa je edina prava popotnica tudi za nadaljnji stabilen razvoj Slovenije. Obiskovalce je pozval k udeležbi na volitvah, ki so po njegovem prepričanju letos odločujoče za nadaljnjo pot Evropske unije.

 

Letošnji dogodek so finančno podrle vse goriške občine, poleg gostiteljice Občine Miren-Kostanjevica, tudi MONG ter Občine Brda, Šempeter-Vrtojba, Renče-Vogrsko in Kanal,  z željo, da Opajsko srečanje ponovno postane osrednja tradicionalna regijska prvomajska prireditev.

 

Obiskovalce je povsem prevzel odličen program, ki so ga sooblikovali Moški pevski zbor Kras, Mladinski pevski zbor Kras in Vokalna skupina Glas pod vodstvom dirigentov Ingrid Praznik in Pavla Pahorja, Pihalni orkester Nova Gorica in Ritem sekcija pod vodstvom dirigenta Sandija Ceja ter odlični solistki Lara Dovier in Tatjana Mihelj.

Ob domoljubnih  in ljubezenskih melodijah je bilo med gosti opaziti  solze ganjenosti.

 

Organizator prireditve, Javni zavod za turizem Občine Miren-Kostanjevica je tudi letošnji dogodek obarval zeleno. Lani je bil poudarek  na zniževanju ogličnega odtisa. Pet  županov goriških  in kraških občin je v okviru programa prevzelo 5 e-golfov, ki že več kot leto dni na cesti  s sloganom »Skupaj  za zeleno prihodnost« vabijo k odgovornemu okoljevarstvenemu ravnanju. Letos je bila prireditev, kot prva v seriji občinskih praznikov, »brez plastike«, gostinci so hrano in pijačo postregli v biorazgradljivem priboru, obiskovalci pa so na večkrat izpostavljeno  prošnjo voditeljice programa mag. Ariane B. Suhadolnik, tudi v.d. direktorice Turizma Miren-Kostanjevica, dosledno pospravljali ostanke v ločene koše, ki jih je v ta namen na tri lokacije znotraj prizorišča  postavilo podjetje Komunala Nova Gorica.

 

Na odgovoren odnos do okolja sta med celotno prireditvijo opozarjala tudi Beluško in Mirka- novi maskoti  turistične destinacije Miren Kras. Prvi skrbnik vode in zemlje, ptička  Mirka pa okolja in zraka. »Ekologa«  sta pomembno »zeleno« sporočilo predala tudi predsedniku države.  V otroškem kotičku je ekipa Fuldoro  v sodelovanju z Beluškom in Mirko poskrbela zato, da so pomen varovanja narave razumeli tudi  najmlajši obiskovalci.

 

Predsednica Društva žena Žbrinca, Erika Ferfolja Vidic je skupaj z malima Matijo in Niko predsednika obdarila z Opajsko žbrinco ter košarico divjih špargljev in domačih belušev. V zahvalo za obisk in čudovit nagovor ter kot povabilo na največji turistični dogodek v Občini Miren-Kostanjevica, Praznik špargljev, ki se bo odvil med 17. in 19. majem v Orehovljah.

Društvo je poskrbelo tudi za bogat srečelov, na katerem je bil med preizkuševalci sreče najbolj zadovoljen dobitnik  pametnega telefona znamke Crosscall, izdelanega za vrhunske športnike.

 

Uradni del prireditve se je zaključil z veličastnim Vstajenjem Primorske, v katerem so se nastopajoči in obiskovalci, ubrano in glasno poklonili  prazniku dela in  ljubljeni domovini Sloveniji, ki kljub nekaterim izzivom, za razliko od številnih držav sveta, nudi varen, dostojen, zelen in lep dom svojim državljanom!

 

Večerni program so skupaj s skupino Amor in DJ Jankom zaokrožili Kingstoni, s katerimi je razigrana družba plesala do 2. maja 2019.

Organizatorji pravijo:  »Na leto obsorej!«

 

 

Avtor fotografij: Mitja Ambroželj

 

 

 

Oglejte si tudi