Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
16°C
JUTRI
26°C
13°C
Oceni objavo

Pot sv. Martina Tourskega tudi čez Miren Kras, s stopinjo v Kostanjevici

V nedeljo, 8. maja 2022 sta bila Opatje selo in Kostanjevica prizorišči dveh lepih kulturnih dogodkov s katerimi smo v Občini Miren - Kostanjevica, v sodelovanju z Evropskim kulturnim centrom sv. Martina Tourskega, obeležili uradno otvoritev zadnjega dela Poti sv. Martina Tourskega, ki je Slovenijo z zadnjim odsekom od Logatca do Opatjega sela povezala z Italijo in naprej do Francije.

Več o poti sv. Martina

Svet Evrope je leta 2005 sv. Martina (316-397) oklical za evropsko osebnost, Poti sv. Martina pa podelil naziv »Velika evropska kulturna pot Sveta Evrope«. Njena največja vrednota je vzajemna delitev, iz nje pa izhajajo številne druge, kot so solidarnost, prizadevanja za mir, pravična razdelitev dobrin in trajnostni odnos do narave. Na upodobitvah sv. Martina se simbolno izražajo v enem izmed najbolj znanih dogodkov iz Martinove mladosti, ko je pri mestnih vratih Amiensa kot rimski vojak pol svojega plašča podaril revežu.

Pot sv. Martina Tourskega poteka v Sloveniji od slovensko-madžarske meje v kraju Hodoš do mejnega prehoda z Italijo v Opatjem selu. Dolga je približno 550 km in v skladu z zgodovinskimi dejstvi v veliki meri sledi stari rimski cesti, ki je povezovala mesto Savaria (Madžarska), kjer se je sv. Martin rodil, z mestom Pavia (Italija), kjer je odraščal. Celotna pot je dolga približno 2500 km in povezuje Madžarsko, Slovenijo, Italijo in Francijo, vanjo pa je v celoti vključenih kar 13 držav. Vsi kraki poti vodijo v mesto Tours, kjer je sv. Martin pokopan. S prizadevanji Evropskega kulturnega centra sv. Martina Tourskega Slovenija, ki je pooblaščen za upravljanje poti skozi Slovenijo, se končuje zadnji odsek od Logatca do Opatjega sela, s tem pa je celotna pot od madžarske do italijanske meje zaključena.

Miren Kras z novo zvezdo - stopinjo svetega Martina na zemljevidu Evrope

Pomembno pridobitev za občino in destinacijo smo obeležili z svečanim kulturnim programom na dveh lokacijah, ki ga je na izviren način povezal voden pohod po novo označeni trasi. Nedeljsko popoldne je s soncem nagradilo več kot 200 pohodnikov iz vseh koncev Slovenije.

Ob 14. uri se je odvil prvi del slovesnosti ob Hiši opajske tradicije na glavnem trgu Opatjega sela. Po nagovoru župana občine Miren - Kostanjevica, Mauricija Humarja, so o poti spregovorili vabljeni gostje, med njimi vodja sektorja na Ministrstvu za kulturo RS, Silvester Gaberšček, in prof. dr. Edvard Kovač, predsednik Evropskega kulturnega centra sv. Martina Tourskega Slovenija. Nastopil je Mešani pevski zbor Hrast iz Doberdoba, prireditev je povezovala Nataša Konc Lorenzutti.

Sledil je pohod po Poti sv. Martina k cerkvi sv. Martina v Kostanjevici na Krasu, kjer se je ob 17.00 odvilo svečano odkritje kamnite plošče z Martinovo stopinjo na pročelju cerkve. Župnik Dominik Bizjak je po blagoslovu, ob pomoči dr. Edvarda Kovača, snel zastor in zbranim predstavil novo obeležje, s katerim je cerkev Sv. Martina v Kostanjevici postala ena ob pomembnih točk postanka na več kot 2.500 km dolgi pohodniški transverzali.

Lepemu programu v katerem je nastopil vaški cerkveni pevski zbor, prisotne pa so nagovorili župan Občine Miren - Kostanjevica, Mauricij Humar, kulturni ataše Madžarske Dániel Erdélyhegyi in direktorica Turizma Miren - Kostanjevica mag. Ariana B. Suhadolnik, je sledilo zaključno druženje v Kulturnem domu, za katerega je poskrbela Krajevna skupnost Kostanjevica na Krasu.

Za pohodnike, ki so to želeli, je bil po zaključku druženja zagotovljen tudi povratni prevoz iz Kostanjevice na Krasu v Opatje selo.

Kaj pomeni stopinja Sv. Martina Tourskega za nadaljnji razvoj turizma v Miren Krasu

Vas Kostanjevica je eden od centrov kraškega dela destinacije z obilico urejenih pešpoti, učnih poti, urejenih kalov, posebne pozornosti je vredno arheološko območje - prazgodovinsko gradišče Grmača. Med kulturno zgodovinsko in arhitekturno dediščino dominira Cerkev sv. Martina, postavljena leta 1724 in obnovljena 1926, ki je z Martinovo stopinjo dobila mesto na evropskem zemljevidu s potjo povezane sakralne dediščine. Zanimiv del stavbne dediščine sta tudi spomenik iz 1. sv. vojne in šola.

Tu imata korenine pokojni grafik in slikar Lojze Spacal ter pisatelja Igor Torkar in Boris Pahor.

Poleg Poti miru od Alp do Jadrana, ki povezuje zapuščino 1. sv. vojne, katere del so tudi poti okrog Kostanjevice na Krasu, je letos tukaj stekla kolesarska Pot kamna (tri etape od Škocjanskih jam, mimo Lipice do Cerja).

Z nedeljskim dogodkom je Kostanjevica uradno vpisana na zemljevid Evropske pohodniške transverzale, ki med Madžarsko in Francijo povezuje kar 13 EU držav v skupno zgodbo in vsem partnerjem obeta nova turistična poglavja.

Trasa, ki se v velikem delu vije po nekdanji Jantarjevi in Rimski poti, je enako zanimiva za romarje, pohodnike, športnike in vse, ki imajo radi naravo in kulturno dediščino ter hkrati cenijo poleg vrednote vzajemne delitve dobrin, tudi prizadevanje za mir in za nas tako pomemben trajnostni odnos do narave! Delimo si torej veliko vrednot na katerih sloni razvoj občine in destinacije.

In prav s takšnimi projekti dodatno utrjujemo trdno vizijo ohranjanja naravne, zgodovinske in kulturne dediščine teritorija!

Vse to so odlični temelji za nadaljnji razvoj turizma, ki se seveda ne more nadgrajevati brez dobrega sodelovanja z lokalno skupnostjo ter brez infrastrukture, ponudbe nastanitev in gostinstva, za kar si bomo v prihodnje posebej prizadevali. Kostanjevica je z Martinovo stopinjo dobila poseben blagoslov, ki ga bomo upam v prihodnje s pridom izkoristili.

Posebna zahvala za odlično opravljeno delo, poleg župniku Dominiku Bizjaku, vaščanom Kostanjevice na Krasu ter Opatjega sela in vsem nastopajočim, ki so se tako srčno odzvali povabilu k sodelovanju, gre koordinatorki projekta Poloni Abram.

V nedeljo, 8. maja 2022, sta Občina Miren - Kostanjevica in destinacija Miren Kras uradno postali del ene najlepših in najbolje obiskanih tematskih pohodniških poti v Evropi, ki seveda vabi, da jo prehodimo. Enako velja tudi obratno: prepričani smo, da nam bo v prihodnje pripeljala veliko novih popotnikov!


Turizem Miren-Kostanjevica

Fotografije: Konrad Marušič in Dominik Bizjak

Oglejte si tudi