Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Prava pot na Poti miru

Plamen iz kraškega kamna, skoraj tri metre visoka skulptura z imenom Prava pot, ki jo je kiparka Nivea Kofol izklesala iz kraške skale, je dobila svoje mesto na pobočju Cerja - na Poti miru, ki vodi na Cerje.
Odkritje spominskega obeležja, ki bo spominjalo na hude vojne spopade, ki so se na tem področju odvijali pred sto leti, je potekalo v nedeljo, 19. marca 2017. Skulptura je nastala v sklopu mednarodnega kiparskega in klesarskega srečanja na štandreškem Jeretimišču, ki ga od leta 2001 prireja društvo SKultura 2001. Prireditev, ki se je je udeležilo lepo število ljudi z obeh strani meje, je občuteno začel Oktet Rožmarin iz Temnice s pesmijo Oj, Doberdob. V nadaljevanju je oktet pod vodstvom zborovodkinje Katje Bajec zapel še nekaj domovinskih pesmi.
Predsednik sKulture 2001 Marjan Breščak je uvodoma predstavil društveno delovanje, ki združuje vse štandreške organizacije, šolo in župnijo. Zahvalil se je občini Miren - Kostanjevica, ker je sprejela predlog društva in skulpturi dodelila primeren prostor, o čemer se je strinjal tudi župan Mauricij Humar, ki je ocenil, da se skulptura dobro ujema z okoljem in predstavlja pomembno točko na Poti miru. Župan je prisotne spomnil, da je ta prostor kraj, kjer so v sto letih potekale tri vojne. Kraška planota je bila del Soške fronte, ki je zahtevala ogromno žrtev. Žal pa se iz tega velikega gorja izgleda nismo ničesar naučili, na kar nas dnevno opozarjajo trume beguncev. Zato je župan pozval, naj bo spomenik spomin na padle in opomin bodočim rodovom o nesmiselnosti vojn in naj prispeva k miru, za katerega se moramo vsi zavzemati, najprej v nas samih, potem pa v naši soseščini in v širši skupnosti.
Skulpturo sta odkrila župan in predsednik sKulture 2001 gospod Breščak, ki je v nadaljevanju k besedi povabil kiparko Niveo Kofol. Avtorica je povedala, da je naravna struktura kamna kot velik plamen. Ob strani je žila v kamnu, ki ponazarja prelivanje krvi v času vojne. Na sprednji strani sta v reliefu dva kroga, ki predstavljata napadalce in napadene, ki se vrtijo v začaranem krogu. Linije, ki izhajajo iz dveh krogov, so poti in žarki, ki vodijo na pravo pot – h koncu vojne, na vrhu levo zgoraj je simbol za mir. Pri klesanju kamna je kiparka Nivea Kofol razmišljala o številnih vojnih vihrah, ki so po svetu in se spraševala, zakaj se človek ne zazre vase in začne razmišljati in delati pozitivno. Le take misli vodijo k spravi in miru. Izrazila je zadovoljstvo, da je skulptura postavljena ob Poti miru.

Poleg skulpture je postavljena tudi tabla z opisom skulpture v treh jezikih (slovensko, italijansko, angleško).

Občinska uprava

 
O AVTORICI SKULPTURE PRAVA POT
Kiparka Nivea Kofol se je rodila leta 1954 v Kopru. Že kot dijakinja na koprski gimnaziji je ustvarjala malo plastiko. Opravila je diplomo prve stopnje na FF v Ljubljani. 15 let opravlja delo bibliotekarke v knjižnici na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani (ALUO). Obiskovala je številne tečaje risarja, kiparjenja in tudi predavanja na ALUO. Sodelovala je na mednarodnih likovnih simpozijih in likovnih delavnicah. Na 10. Mednarodnem simpoziju v Makolah leta 2012 je bil njen kip (fontana Kaplja) razglašen za »kip ljudstva«. O njenih delih je glasbenik in fotograf Lado Jakša ustvaril multivizijo. Je članica Zavoda za kiparstvo ter Društva keramikov in lončarjev Slovenije. Od leta 1972 živi in ustvarja v Kopru in Ljubljani.

Oglejte si tudi