Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
17°C
2°C
Oceni objavo

POLN KOŠ POKALOV ZA ŠD GAS KRAS V ILIRSKI BISTRICI

Tretje mesto v skupni razvrstitvi za DP Slovenije, dve zmagi v PFD skupinah in eno četrto mesto je izkupiček članov ŠD Gas Kras na mednarodni GHD v Ilirski Bistrici minuli konec tedna. Sicer so že 28. Mednarodno gorsko hitrostno avtomobilsko dirko Petrol Q Max Ilirska Bistrica 2022 zaznamovale mnoge prekinitve in s tem podaljšan potek tekmovanja ter klasična ploha sredi druge nedeljske dirke. Najhitrejši med vsemi je bil Christian Merli (Osella FA30), ki si je s tem rezultatom privozil svoj četrti naslov evropskega gorskega prvaka.

Kar 199 voznic in voznikov iz 15. držav se je v soboto zjutraj pojavilo na štartu prvega uradnega treninga. Med njimi so bili tudi trije člani kraškega dirkaškega kolektiva, žal pa je morala zadnji trenutek nastop na domači dirki odpovedati edina dama med njimi, Sanja Smrdelj. Menjalnik, ki se je razletel na prejšnji dirki v Lučinah, kljub obljubam italijanskega proizvajalca tovrstnih sklopov ni bil pravočasno nared. Zato pa so se na tekmovanju, ki je poleg Evropskega štelo tudi za državna prvenstva Slovenije, Hrvaške in Avstrije, izkazali ostali trije vozniki. Najvišje je meril in tudi pripeljal Janko Čebron, ki je na dirko spet pripeljal svoj rdeči Mitsubishi Lancer Evo9, pripravljen za rally. Avtomobil je deloval dobro in Janko se je izkazal s tretjim mestom v skupni uvrstitvi za DP Slovenije. Na obeh sobotnih uradnih treningih je bil drugi za Milanom Bubničem in enak izid je postavil tudi v nedeljo v prvi dirki. V drugi pa je imel tudi nekaj smole, saj je bil po nalivu na vrsti v slabših pogojih od nekaterih neposrednih tekmecev. Dosegel je peti čas med Slovenci in za vsega 1,6 sekunde ga je ugnal izkušeni Aleš Prek, tudi že evropski gorski prvak. Vseeno pa je Janko stopil na najnižjo stopničko zmagovalnega odra in prehitel vse tekmece v boju za drugo mesto skupno. Na tak način je zmanjšal svoj zaostanek za najvišjo pozicijo, ki je v DP Slovenije če na voljo, saj je Milan Bubnič (Lancia Delta HF Integrale) s peto zaporedno zmago že osvojil letošnji naslov prvaka. Za nameček je bil Čebron tudi zmagovalec v PF skupini 3, kjer v skupnem seštevku premočno vodi.

Drugi pokal za zmago je društvu privozil Dejan Mašera že v prvem letošnjem nastopu s svojim Fiatom 850, v katerega je vgradil motor Motocikla Kawasaki 1200. Slavil je v PF skupini 1, kjer se je na vrh zavihtel potem, ko je bil hitrejši tekmec malo prehiter, ograda pa malo preblizu. Dejan je tako dobil tudi nekaj zaleta za dokončanje letošnje sezone, skupno pa je dosegel med Slovenci 24. mesto. Le nekaj višje, na 19. mestu, pa je tekmovanje zaključil Bogdan Černač. Tudi on je letos prvič na gorsko dirko pripeljal svoj prenovljeni Zastava Yugo proto, v katerega nosu tiči 1,8 litrski prisilno polnjeni Audijev motor z okoli 300 iskrimi konjički. Posebej na mokri in spolzki podlagi je bilo dobro videti, da »beštija« zahteva veliko spretnosti in hladnokrvnosti, a Bogdan jo je dobro krotil in se lahko veselil uvrstitve na 4. mesto v PF razredu 3, kjer je njegov klubski kolega slavil.

Tako se je, kljub nenastopu Smrdeljeve, dirka v Ilirski Bistrici, na kateri so prva tri mesta v generalni razvrstitvi zasedli Italijan Christian Merli (Osella FA30), Čeh Petr Trnka (Norma M20FC) in Francoz Seastien Petit (Nova NP01), za ŠD Gas Kras končala s pozitivnim izidom in polnim košem pokalov. Naslednjič bomo člane društva iz občine Miren Kostanjevica na delu videli čez dva tedna na naslednji gorski dirki, ko bo slovensko državno prvenstvo gostovalo v istrskem Buzetu, za rally Nova Gorica še teden dni kasneje pa se pripravlja lepo presenečenje.

VK

avtorji fotografij Bogdan Čok in Vlado Krivec

Oglejte si tudi