Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
ČET.
16°C
4°C
Oceni objavo

Pogubni ples ognja končan, zahvala in povabilo župana Skupaj za Kras

Spoštovane občanke, spoštovani občani,

 

za nami je ena največjih in najtežjih preizkušenj, s katero smo se kljub črnim napovedim uspešno soočili kot složna in čuteča lokalna skupnost, kot dobro organizirana civilna družba ter kot odgovorna in odzivna država, pa tudi mednarodna skupnost. Pravi čudež je, da smo iz te res utrujajoče dolgotrajne bitke izšli vsi živi. In to je najpomembnejše.

Kar 17 dni smo se borili z ognjem, pogorelo je 3.610 hektarjev nekoč zelenih površin, od tega kar 82 odstotkov pri nas, v občini Miren – Kostanjevica. Škoda v naravi je nepredstavljiva, končna ocena bo sicer znana nekje do sredine septembra, pa vendar se že zdaj zavedamo, da bo okrevanje dolgotrajno in zahtevno. Le izjemnemu delu in požrtvovalnosti tisočih gasilcev, pa tudi civilne zaščite, predstavnikov Zavoda za gozdove Slovenije, vojske, policije, zdravstvenega osebja, lovcev, zračne pomoči iz sosednjih držav in številnih prostovoljcev gre zasluga, da se je tragedija zaključila po najboljšem možnem scenariju v izredno kritičnih razmerah in brez človeških žrtev. Prav slednje v nas poraja neopisljivo hvaležnost in optimizem za naprej. Klic po obnovi Krasa in popravi nastale škode je segel v srca mnogih Slovenk in Slovencev, pa tudi podjetij in organizacij.

Že v času najhujšega boja z ognjenimi zublji so se porajale številne pobude za zbiranje finančnih sredstev, tako za gasilce kot za sanacijo škode, ki je povsem uničila enega najbolj biotsko bogatih ekosistemov v Sloveniji. Obnova kmetijskih površin in turizma bo trajala desetletja, obnova gozdov, da si povsem opomorejo, pa celo stoletja. Državni načrt sanacije bo usmerjen v obnovo vitalne infrastrukture in v preventivo, za ponovni zagon življenja pa bodo potrebni drugi viri pomoči in podpore.

Župani treh prizadetih občin smo v želji po učinkoviti sanaciji s ciljem vzpostaviti pogoje za dolgoročni trajnostni razvoj povezane pokrajine in turizma, strnili vrste in preko Fundacije Vrabček upanja odprli namenski transakcijski račun, na katerem se že zbirajo sredstva. V prihodnjih dneh bo zaživela nova spletna stran www.skupajzakras.si, namenjena transparentnemu poročanju o zbranih donacijah in namenski rabi.

Poleg načrta sanacije, ki ga bo pripravila stroka, načrtujemo tudi srečanje s predstavniki lokalne skupnosti, da prisluhnemo vašim predlogom in skupaj določimo prioritete in prve korake, le-ti so običajno najtežji. Iskreno želimo, da sanacija pogorelega Krasa prinese dolgoročno dobrobit naravi in ljudem, ki tukaj živimo. Da bi to lahko dosegli, moramo znova sodelovati in se povezovati na vseh ravneh. Skupaj.

Vse, ki načrtujete dogodke, namenjene zbiranju sredstev za gasilce vabimo, da namero sporočite v tajništvo občine. Smiselno je, da različne pobude povežemo za večji uspeh.

Prav tako vas že zdaj vabimo, da si 29. september rezervirate za prijetno druženje z razlogom, saj se bo na Cerju odvil dobrodelni koncert, na katerem bo nastopila večina uveljavljenih slovenskih pevcev. Prireditev, namenjeno zahvalam zaslužnim za ukrotitev ognja in zbiranju dodatnih sredstev za sanacijo pogorelega Krasa, bo v živo predvajala RTV Slovenija.

Vljudno vabljeni vsi, ki želite finančno prispevati k obnovi našega Krasa, da svoje dobrodelne pobude usmerite na TRR SI56 3400 0102 1587 583, namen KRAS ali SMS KRAS5 in KRAS10 na 1919. Le transparentno zbiranje in ciljno usmerjena poraba sredstev lahko prineseta želene učinke.

Hvala vsem, ki ste se bili ves čas zraven, za vašo hrabrost, požrtvovalnost in strpnost. Hvala vsem, ki ste nam tako ali drugače stali ob strani in za vaš neprecenljiv prispevek k zmagi nad uničujočim ognjem. To bitko smo dobili skupaj. Poskrbimo, da skupaj uspešno končamo tudi bitke, ki so pred nami.

 

Z veliko hvaležnostjo,

vaš župan Mauricij Humar

Oglejte si tudi