Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
7°C
NED.
16°C
0°C
Oceni objavo

Po novem odloku vlade pogoj "PCT" obvezen na več področjih

V ponedeljek, 6. septembra, je pričel veljati Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2. V odloku Vlada Republike Slovenije začasno določa pogoj prebolelosti, cepljenja ali testiranja, ter ostale ukrepe in pogoje, z namenom preprečitve ponovnega izbruha in širjenja okužb z virusom.
Po odloku morajo pogoj PCT (prebolelost, cepljenost, testiranje) izpolnjevati vse osebe, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami oziroma so udeležene v okoljih ali dejavnostih v Republiki Sloveniji, kjer obstaja neposredna nevarnost za izbruh okužbe in širjenje virusa in s tem nevarnost za zdravje oseb, ki delajo v tem okolju in uporabnikov teh storitev. 

PCT pogoj se torej širi na:
- zdravstveno dejavnost, dejavnost vzgoje in izobraževanja, socialno varstveno dejavnost in kulturno dejavnost, 
- dejavnost verske oz. duhovne vzgoje
- dejavnost ponujanja in prodaje blaga in storitev, 
- dejavnost športnih programov, tekmovanj in športno rekreativne dejavnosti v zaprtih prostorih
- javno upravo
- policijo, občinske redarje in varnostno osebje, ki zagotavlja javni rek in varnost, 
- ostale dejavnosti so navedene v sprejetem odloku na povezavi https://www.uradni-list.si/glasilo-uradni-list-rs/vsebina/2021-01-2833?sop=2021-01-2833

Odlok med drugim določa tudi v katerih dejavnostih morajo pogoj PCT izpolnjevati uporabniki storitev, ter kategorije uporabnikov, katerim tega pogoja ni potrebno izpolnjevati, kamor spadajo tudi uporabniki storitev občine ali upravne enote, ter ostalih javnih služb, če odlok ne določa drugače. 

Preverjanje pogoja PCT organizirajo odgovorne osebe, ki skrbijo za organizacijo dela. Nadzor nad izpolnjevanjem PCT pogoja pa opravljajo pristojne inštitucije. Sredstva za kritje stroška testov zagotovi delodajalec. 






Oglejte si tudi