Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Osvetlitev Pomnika miru na Cerju v modro ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni

Vsak deseti Slovenec živi s sladkorno boleznijo, preliminarni rezultati raziskave NIJZ pa razkrivajo, da je v Sloveniji še 79 tisoč oseb, pri katerih sladkorna bolezen še ni bila odkrita.

V Zvezi društev Diabetikov Slovenije že več let zapored pozivajo k osvetlitvi objektov v Sloveniji v modro barvo, ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni, ki je letos 14. novembra. Tema svetovnega dneva diabetesa v letih 2021 do 2023 je dostop do oskrbe osebam s sladkorno boleznijo.

Letos bi radi dosegli 100 osvetljenih objektov, ker zaznamujejo 100. obletnico iznajdbe inzulina. Ta je za osebe s sladkorno boleznijo pomenila veliko prelomnico pri zdravljenju in jim je omogočila preživetje in kvalitetnejše življenje. Hkrati pa bi se z letošnjimi osvetlitvami poklonili tudi njihovemu dolgoletnemu članu in podpredsedniku Zveze društev diabetikov Slovenije, ki je skrbel za ta projekt: Alojz Rudolf je zaradi okužbe s covidom-19 letos izgubil bitko za življenje.

V Turizmu Miren-Kostanjevica in Občini Miren-Kostanjevica se ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni pridružujemo mednarodnim aktivnostim z osvetlitvijo Pomnika miru na Cerju v modro, med 10. in 16. novembrom 2021.

Obenem v Zvezi društev Diabetikov Slovenije že tretje leto zapored organizirajo akcijo ozaveščanja o bolezni #darujemkilometre. Z njo spodbujajo Slovence in Slovenke k telesni aktivnosti, ki pripomore k celovitemu obvladovanju bolezni. Letos še s posebej ambicioznim ciljem: zbrati želijo 384.400 kilometrov, kolikor znaša razdalja od Zemlje do Lune. Več o akciji: https://www.diabetes-zveza.si/darujemkm-2021/o-projektu-2021/#top

Sodelujoči lahko kilometre zbirajo od 1. junija na izbranih 12 pohodniških točkah po Sloveniji ali drugih pohodniških poteh, s tekom in kolesarjenjem. Seznam pohodniških točk je dostopen na povezavi: https://www.diabetes-zveza.si/darujemkm-2021/pohodne-poti/.

Akcija #darujemkilometre traja vse do 14. novembra, svetovnega dneva sladkorne bolezni, ko bodo organizatorji sporočili število zbranih kilometrov. 

Vabljeni, da darujete kilometre za dober namen tudi sami.

Turizem Miren-Kostanjevica

Oglejte si tudi