Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

OSKAR KOGOJ JE ČASTNI OBČAN OBČINE MIREN-KOSTANJEVICA

Oskar Kogoj je častni občan Občine Miren-Kostanjevica. To je najvišje priznanje občine za izjemne dosežke življenjskega dela in skrb za promocijo občine.

Oskar Kogoj je svetovno priznani umetnik, industrijski oblikovalec, univerzitetni profesor in akademik.

 

Njegov ustvarjalni opus je ogromen, njegova dela hrani preko 100 muzejev in stalnih zbirk po vsem svetu. Razstavljal je na več kot 350 razstavah doma in po svetu ter do danes prejel preko 50 različnih mednarodnih prestižnih nagrad in priznanj za svoje izjemno delo. Je član številnih mednarodnih združenj za oblikovanje in umetnost, prejemnik nagrade Prešernovega sklada ter edini Slovenec, ki je član ustanove Circolo Artistico Veneziano.

 

Ikona slovenskega oblikovanja zna s svojim dotikom in karizmo ustvarjati nepozabne oblike. Te se zapisujejo ne le v zgodovino oblikovanja doma in po svetu, temveč predvsem v duše ljudi, ki imajo stik z njegovimi stvaritvami. Ukvarja se z oblikovanjem najrazličnejših izdelkov iz naravnih materialov, v katere vključuje spoznanja, ki so plod proučevanja tisočletnih kultur, in sicer od egiptovske do azteške civilizacije, od etruščanske do judovske kulture, Venetov, Epidaurusa in Ved.

V njegovih izdelkih zaznamo močno povezanost z naravo, od koder črpa navdih in ga oplemeniti z duhovno dimenzijo. Njegovi izdelki niso samo predmeti kot taki, ampak so nosilci vibracij, ki spremenijo oz. izboljšajo bivalni prostor. Predmetom zna vdihniti brezčasnost.

 

Močno je zavezan slovenstvu in hkrati odprt svetu. Je velik raziskovalec pozabljenih znanj starih civilizacij, častilec narave, iskalec resnice. Njegova duhovnost se močno odraža v njegovem delu. Tudi po nekaj mesecev ali celo let trajajo duhovne raziskave in dogovarjanja, ki so predpriprava, da se loti določene naloge. Šele nato se začenjajo zbirati elementi za konstrukcijo. Oblikovanje je pri njemu zadnje - kot obleka na telo.

 

Oskar Kogoj s svojim ustvarjanjem v svojem rojstnem kraju Mirnu in galerijo Oskar Kogoj Nature Design zapisuje neizbrisen pečat pri promociji občine in Slovenije. Galerija se nahaja v obnovljeni materini hiši umetnika. V njej hranijo manjšo stalno zbirko razstavnih eksponatov ter ponujajo ekskluzivne umetniške izdelke, tako protokolarne kot tudi poslovne, promocijske in osebne, namenjene obdarovanju ob različnih priložnostih, z željo, da se o izvirnih izdelkih, povezanih s slovensko in svetovno zgodovino tudi spregovori in pogovarja.

Priznanje častni občan je župan Mauricij Humar Oskarju Kogoju podelil na slavnostni seji Občinskega sveta Občine Miren-Kostanjevica v petek, 5. oktobra 2018 na Cerju.

 
Fotografije: Mitja Ambroželj

Oglejte si tudi