Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

OŠ MIREN ob svetovnem dnevu Zemlje posadila svoje drevo v Drevored hvaležnosti na Cerju

21. 4. 2021, dva dni pred Svetovnim dnevom Zemlje, ki ga letos praznujemo petdesetič zapored, je na Cerju potekal naravoslovni dan sedmošolcev Osnovne šole Miren na temo Gozd kot ekosistem.

Pred Pomnikom miru sta jih sprejela in pozdravila podžupan Občine Miren-Kostanjevica, g. Zvonko Ferfolja, in direktorica Javnega zavoda za turizem občine Miren-Kostanjevica, mag. Ariana B. Suhadolnik.


Direktorica je nato osnovnošolce v konferenčni dvorani seznanila z zeleno vizijo destinacije Miren Kras in predstavila projekt Drevo za Cerje, s pomočjo katerega je gozd na Cerju po požaru leta 2019 ponovno oživel, hkrati pa je pobuda za ponovno oživitev gozda in ekosistema postala eden najbolj odmevnih trajnostnih projektov občine, ki se preko številnih pobud posameznikov in organizacij iz vse Slovenije, ob strokovni podpori Zavoda za gozdove, enota Sežana, nadaljuje že tretje leto. Zaradi številnih pozitivnih učinkov na okolje in družbo je bilo Drevo za Cerje na letošnjih dnevih Green Destinations v Berlinu uvrščeno med najboljše zelene prakse na svetu v kategoriji »zemlja«.


Predstavnika Zavoda za gozdove, Branka in Jernej, sta sedmošolce poučila o pomenu gozdov za ravnotežje biosfere, o negi gozdov po požaru, prebivalcih gozdov, drevesnih vrstah ter o poslanstvu naših gozdarjev in povzela sporočilo letošnjega Mednarodnega dne gozdov.


Živahna skupina se je nato fotografirala pred pomnikom. Ob tej priložnosti se je mag. Ariana B. Suhadolnik osebno zahvalila OŠ Miren za donacijo lipe in s strani osnovnošolcev zbrana sredstva za nakup novih sadik ter predstavnici osnovne šole v imenu Občine Miren-Kostanjevica in Javnega zavoda za turizem Miren-Kostanjevica izročila tudi pisno Zahvalo.


Po okrepčilni malici je 39 učencev pod mentorstvom predstavnikov Zavoda za gozdove in učiteljic posadilo novih 100 sadik bora na pogorišče, v Drevored hvaležnosti pa čudovito mlado lipo, ki bo  ostala v trajen spomin na ta zares lep dogodek.


Učenci so se v Miren nato vrnili peš in tako aktivno zaokrožili naravoslovni dan. Zagotovo zadovoljni, da so ob Mednarodnem dnevu zemlje naredili nekaj dobrega za lokalno skupnost in hkrati postali del velike zelene družine, ki neguje plemenito poslanstvo varovanja in ohranjanja planeta za bodoče rodove.

Oglejte si tudi