Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Ogled jaslic po ulicah Štanjela

Staro leto se je poslovilo in že smo zakorakali v novo leto. Vsako leto se družine na drugi novoletni dan odpravimo na izlet z ogledom jaslic.
Letos smo si izbrali kraj Štanjel, kjer so jaslice postavljene po ulicah in obzidju. Ogled jaslic v Štanjelu je prav lepo doživetje in raziskovanje. Na vhodu v staro jedro naselja smo vzeli  zemljevid, na katerem so oštevilčene jaslice (na spisku jih je kar 57). Hodili smo po ozkih ulicah in iskali jaslice, ki so bile postavljene ob hišah, na zidovih, oknih, votlinah. Odkrili smo 56 jaslic in jih tudi označili na zemljevidu.

 

Otroci so bili zelo raziskovalno naravnani, saj so hitro ugotavljali, kje so postavljene jaslice. Odrasli smo samo označevali na zemljevidu, kje so jaslice dejansko postavljene. Med ogledom naselja smo občudovali betonski strešni žleb, vaški vodnjak, arhitekturo naselja. Ogledali smo si tudi cerkev svetega Danijela.

 

Povzpeli smo se tudi na vrh Štanjela, kjer se nahajajo ruševine Gledanica. Tukaj smo tudi naredili daljši odmor za malico in pijačo. Po ogledu ruševin smo se odpravili nazaj k iskanju jaslic. Najbolj so nam povzročale težave jaslice številka 19 in 40. Prvo smo na koncu našli, zadnje pa na žalost nismo odkrili. Po ogledu starih ulic smo se sprehodili še do Ferrarijevega vrta, kjer smo skupno srečanje tudi zaključili.

Oglejte si tudi