Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
17°C
2°C
Oceni objavo

Vokalna skupina Chorus "97 v Bruslju

Pevci Vokalne skupine Chorus ’97 iz Mirna so od 6. do 8. februarja obiskali Bruselj. Ob slovenskem kulturnem prazniku so ponesli našo pesem v Evropski parlament in pred sedež Evropske komisije.
 

Pevci pod vodstvom Vladimirja Čadeža, spremljal jih je tudi župan občine Miren - Kostanjevica Mauricij Humar, so najprej obiskali Evropski parlament. Sprejel jih je evropski poslanec Franc Bogovič, ki je podrobno predstavil parlament ter svoje delo in prizadevanja znotraj evropskih institucij. Z županom sta si izmenjala mnenja, slednji je pri tem izpostavil pričakovanja občin v zvezi s pomočjo kohezijskih sredstev Evropske unije.

V avli je ob zastavah vseh članic Evropske unije zadonela slovenska pesem, ki so ji prisluhnili nekateri izmed prisotnih evropskih poslancev, njihovi asistenti in drugi zaposleni ter obiskovalci.

 

Slovesnost pred sedežem Evropske komisije

Sledila je priložnostna slovesnost na krožišču Schuman pred sedežem Evropske komisije ob obeležju, ki ga je postavila Slovenija leta 2008, in predstavlja zapis prve vrstice besedila slovenske himne »Žive naj vsi narodi« prevedene v vse jezike takratnih članic EU. Na slovesnosti so se zbrali slovenski evropski poslanci, ki so bili ta dan v Bruslju, predstavnik Stalnega predstavništva Slovenije pri EU, župnik dr. Zvone Štrubelj in novinarji slovenskih medijev. Priložnostni govor je imel poslanec Franc Bogovič, pevci Chorusa pa so ob sodelovanju solistov Zdravka Pergerja in Vladimirja Čadeža izvedli še nekaj Prešernovih in domoljubnih pesmi.

 

Slavnostni koncert v kapeli Slovenskega pastoralnega centra

Osrednji dogodek obiska evropske prestolnice je bil slavnostni koncert na predvečer kulturnega praznika. Tudi ta dogodek je potekal ob sodelovanju evropskega poslanca Franca Bogoviča, odvijal pa se je v kapeli Slovenskega pastoralnega centra, v kateri so pevci najprej sooblikovali mašo, ki jo je daroval g. Zvone Štrubelj, na orglah pa jih je spremljala korepetitorka zbora Ana Zalar.

V nadaljevanju večera so pevci Vokalne skupine Chorus ’97, umetniški vodja in solist Vladimir Čadež ter operni pevec Zdravko Perger ob glasbeni spremljavi Ane Zalar prisotnim bruseljskim Slovencem podarili koncert domoljubnih, narodnih in umetnih pesmi, s poudarkom na uglasbitvah Prešernove poezije. Poslušalce je pred koncertom nagovoril tudi župan Mauricij Humar, jim predstavil nastopajoče, naše kraje in vsem čestital ob slovenskem kulturnem prazniku.

 

Po koncertu so se med druženjem s prisotnimi stkala nova poznanstva in povezave, ki bodo gotovo še obrodile sadove nadaljnjega sodelovanja. 

 

Besedilo in foto: Robert Petejan

Oglejte si tudi