Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Spominski pohod iz Lipe v Pedrovo

V Lipi na Krasu se tudi letos nismo izneverili dolgoletni tradiciji in smo v spomin na dan požiga vasi Lipa in Pedrovo v II. svetovni vojni v nedeljo, 28. oktobra 2018, izvedli spominski pohod med obema vasema.

 

Slaba vremenska napoved je žal prepričala samo najbolj prekaljene, ki so se na približno šest kilometrov dolgopot proti vasici nad Branikom odpravili kljub jutranjim kapljam dežja. Pot od Lipe proti vzpetini Sv. Katarine (517 m), naprej pod Lipnikom (534 m) in Malim Ovčnjakom (574 m) ter preko prelaza »Pri lipi« navzdol skozi jesenske kostanjeve gozdove nad Pedrovim, je bila lepa kljub mokroti in meglicam, ki so zakrivale razglede.

Po nekaj manj kot dveh urah hoje je pohodnike v Pedrovem pričakalo »podporno osebje« z malico. Od tam naprej je bil običajni potek pohoda zaradi slabšega vremena prilagojen: namesto peš povratka v Lipo po krožni poti severno za vzpetinami nad Škrbino, so se udeleženci odpravili proti bližnjemu gradu Rihemberk.

Ta mogočni grad, eden največjih in najstarejših v Sloveniji, je od leta 2017 v poletni sezoni ponovno odprt za obiskovalce. Od takrat ga je obiskalo že več tisoč ljudi, navdušil pa je tudi marsikaterega domačina, ki se je morda celo življenje vozil mimo njega, a nikoli ni imel prilike vstopiti. Močan vtis je impozanten grajski kompleks ob vodenem ogledu naredil tudi na pohodnike iz Lipe, kljub ogledu izpod dežnikov.

Pohod se je, kot že leta poprej, zaključil v vaškem domu v Lipi z golažem in pečenimi kostanji. Poleg spremenjene trase je bil v izvedbi 2018 inovativen tudi način pečenja kostanja – v »kostanjematu«.

Letošnja izvedba pohoda bila kljub slabšemu vremenu zanimiva in prijetna. Kljub temu želimo, da bo naslednje leto naklonilo tudi sončne žarke, ki bodo v naš jesensko obarvan kraški kotiček občine Miren-Kostanjevica privabili še veliko drugih pohodnikov. Že zdaj vabljeni!

 

Nataša Kolenc

Društvo Škrla Lipa

 

Oglejte si tudi