Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Splavarjenje na Koroškem

8. julija smo se kraški upokojenci  odpravili na enodnevni izlet na Koroško  v želji, do doživimo splavarsko dogodivščino. Že ob 5h smo bili na avtobusu in se mimo Ljubljane pripeljali na Trojane. Privoščili smo si topli krofek in kavico ali kar je komu bolj prijalo, nato smo pohiteli do Slovenj Gradca, kjer nas je že čakala vodička Jožica Škorjanc.

Seznanila nas je, da šteje mesto danes cca 8300 ljudi in se ponaša z nazivom Glasnik miru od leta 1989. Peljala nas je mimo ostanka obzidja (zgrajeno proti Turkom v 14. Stol.) in po Meškovi ulici. Tukaj so bile lesene pritlične hiše, ki so leta 1903 v celoti pogorele. Ulica je bila v istem stilu obnovljena z zidanimi hišami, ime pa je dobila po duhovniku in pisatelju F.K.Mešku. Na trgu svobode stoji cerkev sv. Elizabete zgrajena 1251 leta, ena redkih cerkva posvečena tej svetnici v našem prostoru.  V starem župnišču nasproti pa domuje Sokličev muzej. Priseljenec Janez je z izgradnjo špitala (ta je skrbel za onemogle) dal sezidati cerkev sv. Duhu leta 1417. Po trgu Svobode smo se podali do Mersijeve hiše, kjer domujeta galerija in muzej, na ulici pa je velika skulptura Venetskega konja (po zamisli Oskarja Kogoja).Sprehodili smo se mimo jokajočega moža in zanimivega vodnjaka do hiše Huga Wolfa, kjer deluje glasbena šola. Na ulici je hotel Vabo. Za vstop z avtom je potrebno plačati . V dvorcu Rotenturn  ima sedež Mestna občina. Mesto ima eno najmlajših gimnazij, ki pa je zelo moderna in domuje v sodobno zgrajeni stavbi.

Pot nas je vodila na Gortino v splavarsko pristanišče na reki Dravi, ki izvira v Italiji in preko Avstrije priteče v Slovenijo. Pričakali so nas splavarji oblečeni v oblačila iz tistih časov in s harmoniko. Seveda so nas najprej registrirali – fotografirali in nas ob glasbi pospremili na splav. Ob stalni glasbi so nas seznanili s splavarsko zgodovino in predstavili sodelavce. Postregli so nas z odličnim golažem in polento z ocvirki, pa tudi kruha ni manjkalo. Nazaj grede so še dva potnika temeljito izprašali in krstili v flosarski ceh z najavo službe za kar naslednji teden, brez čakanja.

Po vrnitvi nas je že čakala vodička Martina, ki nas je najprej odpeljala do ekološke kapelice sv. Frančiška Asiškega (postavljena je bila 1997 leta, da bi dolino Bistriški jarek varoval pred pretečo nevarnostjo poplave. Avstrijci so namreč 1989 zgradili jez Golica-Koralpe v katerem je zadržane toliko vode, da v primeru poškodbe odnese vso dolino in hiše v njej, zato dolina izumira, vikendaši. Nekateri smo se podali tudi do Sedelnikovega slapu (s svojimi 23 m najvišji na Kozjaku).

Od tu smo se odpravili do Rotunde sv. Janeza Krsnika, ob izlivu Bistrice v Dravo. Okrogli del je posvetil že papež Leon IX. Leta 1052, v 14 stol. pa je bi prizidan še prezbiterij z gotskimi freskami. Uspelo nam je pogledati tudi v notranjost. Mitnica je delovala v času Rimljanov in skozi ves srednji vek . Služila je za pobiranje davkov od vseh, ki so to pot koristili, saj je bila povezava s svetom. Na sedanji mitnici pa smo se malce odpočili in si privoščili osvežilno pijačo ali kavico, kakor kdo ter posedeli na prijetnem vetrcu v senci ob reki Dravi.

Ostal nam je še ogled kmetije Klančnik v Podklancu pri Dravogradu. Sprejel nas je gospodar Marko Kogelnik in nas popeljal v staro klet. Povedal nam je, da živijo trenutno skupaj 4 rodovi, ki imajo delo med seboj razdeljeno in vsakdo odgovarja za svoj del. Gospodinja nas je postregla z vinom iz jabolk, kosom kruha iz krušne peči in divjačinsko salamo, dobili pa smo tudi odličen jogurt – tak, da bi ga lahko z žlico jedel. Ogledali smo si spominski sobi, na kar sta nas oče in sin popeljala do biološke učilnice. Posedli smo na vlakec in se peljali v hrib, ki je dobro zagrajen, ker so tam v naravi damjaki in mufloni. Biološka učilnica je v leseni bajti: preko 100 vrst nagačenih živali in 300 trofej. Ob vrnitvi nas je čakala še večerja: topla juha, odojek in 7 vrst zelenjave.

Tako podkrepljeni smo se odpravili proti domu, kamor smo srečno prispeli nekaj čez polnoči ob dobri vožnji Stojana in Severina – hvala vama. Koroška je daleč od nas, ogledali smo si samo delček Mislinjske doline, lahko pa bi ostali še ves teden, pa nebi zmanjkalo ogleda vrednih krajev. To je krasna dolina, skrbno obdelana, kot bi bili v Avstriji.

Zapisala Nives Urdih

Oglejte si tudi