Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
13°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Praznik v Lipi na Krasu

SLOVESTNOST OB 70. OBLETNICI ZMAGE JURIŠNEGA BATALJONA XXXI. DIVIZIJE NOVJ NAD BATALJONOM SS DIVIZIJE PRINTZ EUGEN in 30. OBLETNICA POSTAVITVE SPOMENIKA IN VAŠKI PRAZNIK
Dne 13.06.2015 smo z društvom Škrla, Lipa in vaško skupnostjo v sodelovanju z ZZB-Temnica pripravili  praznovanje  ob 70. obletnici zmage jurišnega bataljona NOV nad SS divizijo in 30. obletnico postavitve spomenika v to čast. Ob priliki tega eventa smo priključili še vaški praznik.

 

Pričeli smo ob spomeniku nekaj korakov pred Lipo s strani Škrbine. Obiskovalce smo sprejeli z nagovori ( župan Občine MIren-Kostanjevica, g.Miha Butara podpolkovnik v pokoju, Jože Rogelja predstednik društva ZZB-Temnica), pevskimi utrinki ( SKD Lipa-Bazovica, OŠ Miren in Kostanjevica, otroci iz vasi Lipa ter Božo in Jani Leban iz Lipe), praporščaki.

 

Program ob spomeniku je trajal približno 1 uro in 30 min. Udeležilo se je 200 ljudi. Položilo se je tudi venec padlim v tem boju. Po končani slovestnosti se je dogajanje selilo v vaško jedro poleg vaškega doma. Vaščani in pevski zbor Lipa-Bazovica smo si v čast bodočega poglobljenega sodelovanja izmenjali nekaj pesmi in darila.

Imenovali smo tudi častno članico društva Škrla, Lipa ( Tanjo Godnič) saj nam je bila v neizmerno pomoč pri ustanovitvi našega društva. V vaškem domu smo pripravili video galerijo s fotografijami in opisi iz preteklosti vasi Lipa. Sledila je pogostitev vseh udeleženih z glasbenim utrinkom skupine Flashback iz Sežne. Dogodek se je končal v jutranjih urah z našimi muzikanti iz vasi in okolice.

 

Zahvalili bi se vsem, ki so pripomoli k izvedbi tega dogodka.

 

Posebne zahvale pa starejšim vaščanom kateri so prispevali slikovni material in opise dogodkov iz preteklosti te prelepe vasice na Krasu. Le tako bomo lahko prenašali tradicijo in zgodovino na bodoče rodove, kajti škoda bi bilo zanemariti preteklost naših prednikov. V bodoče se bomo trudili, da bi izpeljali še več takšnih lepih dogodkov, saj se zavedamo da druženje prispeva k krepitvi medčloveških odnosov.

 

Hvala vsem !

 

Odbor društva Škrla, Lipa

Oglejte si tudi