Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Izlet DU Miren v pobrateno občino Nazarje

Že ob obisku upokojencev iz pobratene občine Nazarje pri nas spomladi, smo se dogovorili, da jih obiščemo ob njihovem občinskem prazniku.  Glede na to, da to ni bil navaden izlet, se nam je pridružil tudi župan g. Humar.
Z gostitelji smo bili dogovorjeni, da nas pričakajo pred gradom Vrbovec. Ob dogovorjeni uri smo v Nazarje tudi pripotovali. Pričakalo nas je tako rekoč celotno vodstvo DU Nazarje s predsednico go. Pečnik in podpredsednikom g. Štiglicem na čelu. Pričakal pa nas je tudi župan občine Nazarje g. Pečovnik, kar je našemu obisku dodalo še uradni pečat.
Po nagovoru župana, g. Pečovnika, ki nam je predstavil občino Nazarje, so nas prijazni gostitelji postregli z osvežilnimi pijačami in prigrizkom, sedanji  "graščak" pa nam je  predstavil zgodovino gradu Vrbovec s posebnim poudarkom na dogajanju med 1. svetovno vojno, ko so tukaj živeli naši mirenski begunci s svojo čevljarsko zadrugo. V samem gradu je sedaj tudi edinstven muzej gozdarstva in lesarstva, ki smo si ga pod strokovnim vodstvom tudi ogledali. Pred časom je bilo Nazarje znano po močni lesni industriji.
Sledil je ogled Bohačevega toplarja (dvojnega kozolca). Toplar je bil postavljen leta 1874 in s svojima čelnima zidanima stenama predstavlja arhitekturno posebnost. V samem toplarju  je stalna razstava domače umetne obrti.
Ker je bil dan, kljub slabi napovedi, vroč in soparen, je prišel odhod na ogled Mozirskega gaja kot naročen. V prijetnem hladu dreves in vode smo si, ob strokovnem vodenju, ogledali lepote in značilnosti gaja. Marsikaj bi se dalo o njem napisati, na kratko, vredno si ga je ogledati. Po približno dveurnem ogledu gaja, smo se odpravili na kosilo, kjer so presenečenja ponovno sledila. Članica Upravnega odbora DU Nazarje, ga. Škotnik nam je doživeto rectirala tri pesmi, od tega dve svoji. S svojo predstavtvijo je bila deležna burnega aplavza. Njen vnuk (bodoči upokojenec) pa nam je igral na harmoniko. Nekatere so tako zasrbele pete, da so z veseljem zaplesali.

Da bi jim ne ostali dolžni, sta naši članici iz Orehovelj ponovili svoj skeč "Brez besed" s katerim sta poželi obilo smeha. Oba župana sta se med drugim dogovorila za poglobitev sodelovanja tudi med drugimi društvi iz naših občin.
Kar prehitro je minilo naše druženje, saj smo imeli v načrtu še ogled fontane piva v Žalcu, ki so jo nekateri prvič videli in okušali.
Povratek domov je minil v veselem razpoloženju . Na koncu bi se rad v imenu DU MIren zahvalil kolegom iz Nazarij za prisrčen sprejem in odlično organizacijo našega obiska, ki se ga bomo še dolgo z veseljem spominjali.

Oglejte si tudi