Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Člani Društva Simon Jenko Temnica so se udeležili proslave 150-letnice smrti Simona Jenka

V Sloveniji je kar nekaj društev, ki imajo v svojem nazivu ime Simona Jenka, kot ga ima naše temniško društvo, a le z enim od njih imamo vzpostavljene tesne prijateljske vezi. To je društvo Kulturno društvo Simona Jenka – Šmonca Mavčiče, ki domuje v pesnikovih rodnih krajih ob reki Savi med Kranjem in Medvodami. Skupen „zaščitnik“ je že pred časom spodbudil sodelovanje in medsebojna srečanja so že dolgo let tradicija.
Letošnje leto je za obe društvi še posebno pomembno, saj poteka okroglih 150 let od smrti tega pomembnega in plodovitega slovenskega pesnika, katerega ime nosi tudi nagrada nadarjenim mladim slovenskim pesnikom – Jenkova nagrada. Slovesnosti, vključno s slavnostnim sprejemom za Jenkove nagrajence, so trajale več kot teden dni na več lokacijah, osrednja proslava pa je bila v nedeljo, 20. oktobra v pesnikovem rojstnem kraju Podreča. Le-te se je udeležila tudi številčna „delegacija“ članov Društva Simon Jenko Temnica, katerim so se pridružili še nekateri drugi krajani KS Temnica. Glede na našo številčnost smo se na pot odpravili kar z avtobusom. Izlet s kulturno noto je bil za krajane to pot celo brezplačen, saj je stroške prevoza krila KS Temnica.

Dan smo začeli na Drulovki pri Kranju, kjer so nas organizatorji iz našega „bratskega“ društva pričakali s pogrnjeno mizo, da smo se malo okrepčali, nato pa so nas pospremili na pohod, oziroma nekaj daljši sprehod, po slikoviti stezi ob kanjonu reke Save, ki skozi postanke pohodnika informira o lokalnih znamenitostih in ljudeh, sočasno pa ponudi tudi prostor za postanek in branje knjig, ponujenih v obliki brezplačne knjižnice v naravi. Ob farni cerkvici na Bregu ob Savi, na zaključku poti, so nas ponovno pričakale domače dobrote, nato pa nas je avtobus zapeljal do kraja proslave ob spomeniku Simonu Jenku na Podreči.

Najprej smo pod njegov doprsni kip položili spominski aranžma člani Društva Simon Jenko Temnica, ob začetku proslave pa so se z venci pridružili še podžupan MO Kranj, predsednik KS Mavčiče in predsednik KD Šmonca Mavčiče Rudi Zevnik. V nadaljevanju proslave smo se prepustili obujanju spominov na velikega pesnika skozi govore slavnostnih govornikov: predsednika KS Mavčiče Marjana Tušarja, podžupana MO Kranj Roberta Nograška. predsednika Društva slovenskih pisateljev Dušana Merca, župana Občine Medvode Nejca Smoleta, poslanke v Državnem zboru RS Mateje Udovč ter slavnostnega govornika dr. Mirana Hladnika. Program skoraj uro in pol dolge proslave so glasbeno in lirično popestrili pevci Moškega - lovskega pevskega zbora Pevskega društva Simon Jenko Medvode, Pihalna godba MO Kranj, član skupine Tantadruj Boštjan Soklič, kantavtorji Sonja Huč, Oton Pavlič in Janja Martinjak, v družbi akademskega dramskega igralca Anžeta Zevnika, ki je skupaj z moderatorko Moniko Tavčar prireditev tudi povezoval.

Po proslavi smo ponovno nekaj „prigriznili“, tokrat je bil to topel obrok, na mizah pa so bile še nadalje stalno prisotne sladice iz domačih pečic. Ostanek popoldneva smo preživeli ob ogledovanju ponudbe pridelkov in izdelkov ponudnikov Mavške tržnice, kjer so se predstavljali kmetje in rokodelci iz bližnje okolice.

Ob odhodu domov so nam naši gostitelji obljubili, da nam naš obisk kmalu vrnejo.

 

Foto: Irena Hlede

Oglejte si tudi