Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
8°C
NED.
20°C
11°C
Oceni objavo

Cesarski Dunaj

Konec prejšnjega tedna smo se Kraševci podali na Dunaj, center Avstro-ogrske od koder so bili dolga leta upravljani tudi naši kraji vse do prve svetovne vojne.

Zgodaj zjutraj smo se vkrcali na avtobus, ki nas je preko Senožeč, mimo Ljubljane in Maribora ter mejnega prehoda na Šentilju pripeljal v Avstrijo. Obšli smo tudi Gradec in kljub nekaj postankom bili ob 11. uri že na Dunaju (Wien ali Beč).

Naš prvi postanek je bil na Belvederju – poletna rezidenca Evgena Princa Savojskega, kjer so v razstavljena dela Klimta, Schillerja, Kokosche in drugih. Nadaljevali smo oglede iz avtobusa. Le-ta je zapeljal po ringu okrog notranjega mesta in naš vodič Tomaž nam je predstavil stavbe: Državno opero, muzeje, parke, parlament, mestno hišo in mestno gledališče. Peljali smo se mimo Votivne cerkve, borze in Uranije, ki je delo Maxa Fabianija.

Spet smo izstopili in se peš podali mimo Hofburga – Visoki dvor, ki je bil nekdanja palača Habsburžanov; tu sta domovala tudi Franc Jožef I. in Sissi. Skozi švicarska vrata smo se podali na trg junakov – Helden platz. Vstopili smo v Avguštinsko cerkev, kjer so shranjena srca cesarjev (trupla cesarjev so namreč pokopavali posebej v grobnice). Šli smo mimo galerije Alberina, Hotela Sacher, po Koroški ulici do Štefanove katedrale. Tu je opravljal škofovsko službo tudi Jurij Sladkonja – ustanovitelj dunajskih dečkov, v katakombah pa so pokopani Habsburžani. Šli smo mimo Plečnikove hiše – Zacherlhaus na Judovski trg, kjer stoji spomenik judovskim žrtvam. Ustavili smo se še v štalah Lipicancev nakar  pa smo se odpeljali do hotela, kjer smo imeli rezervirano spanje. Kar prijetno nam je bilo, ko smo izvedeli, da je v večinski lasti Slovencev. Večerjo smo imeli rezervirano v krčmi Grizing, takoj ven Dunaja, kjer smo se dobro nahranili in prijetno sprostili.

Po zajtrku nas je pot vodila v Schoenbrunn, poimenovan po lepem vodnjaku. Od tu je vladala Marija Terezija. Palača ima 1400 soban, od katerih je le 40 na ogled, tu je muzej kočij apartmaji in Gloriet. Za palačo se razprostira ogromen park z Neptunovim vodnjakom. V bližini pa je tudi živalski vrt, ki ga je ustanovil že mož M.T. – najstarejši.

Odpeljali smo se še do Hundertwasser haus katere posebnost so nevsakdanje barve in oblike, hiša namreč nima pravih kotov, vse je zaokroženo celo pločnik naokoli je valovit. Spet smo se odpeljali, tokrat v Novi Dunaj kjer domujejo mednarodne institucije – UNO. Namenili smo se še v zabaviščni park Prater – največja zelena površina v mestu. Tu je bila neizmerna možnost zabave, lahko smo se pa tudi podkrepili pred povratkom proti domu. Zapeljali smo se še mimo športnih objektov sejma in rekreacijske površine, na kar nas je pot vodila proti domu.

Večji postanek smo naredili še na Trojanah saj ne smemo domov brez trojanskih krofov.

Zahvala gospodinjam, ki so pripravile različna peciva, s katerimi smo se dva dni sladkali in našemu natakarju, ki je skrbel, da se naša grla niso osušila, kakor tudi vsem darovalcem žlahtne kapljice.

 

Zapisala Nives Urdih.

Oglejte si tudi