Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

V planinski raj z Društvom upokojencev Bilje

Zaradi prometne nesreče na Dolgi njivi smo se podali na panoramski izlet preko Brd v Plave. Z višine smo opazovali Novo Gorico in (IT) Gorico, ki sta kot sestri povezani z reko Sočo.
Po prihodu v Kobarid smo obiskali Sirarski muzej v mlekarni Planika, ki edina izdeluje sire in mlečne izdelke na tradicionalen način. Ob pokušini so nam v sliki in besedi predstavili postopek predelave njihovih izdelkov iz mleka nekoč in danes. Njihovi izdelki so izključno iz kravjega mleka domačih avtohtonih krav.

Po ogledu smo se na postajališču okrepčali s kruhki s pršutom v obliki "prašička", ki jih je pripravil Branko Furlan.

Pot nas je vodila k slapu Kozjak, ki je skrit v ozki soteski in je visok kar 15 metrov. Je eden najlepših v celi Sloveniji. Ob pogledu nas je očaral v svoji veličini tako, da smo ostali brez besed. V prijetni svežini smo se ohladili in nabrali novih moči.

Pot smo nadaljevali v Kobariški muzej, si ogledali utrinke bojev in grozot med prvo svetovno vojno skupaj z obsežno zbirko vojaških predmetov. Ob pismu sina očetu, smo se spomnili na trpljenje fantov, ki so se v težkih razmerah borili in padli. Ob tem si lahko samo želimo, da se vojna nikdar ne ponovi.

Na Mostu na Soči nas je že čakala ladjica Lucija. V dobri družbi "dveh zmajčkov" smo se zapeljali po jezeru in uživali v čarobni naravi.

Po dolgem dnevu smo se okrepčali v gostišču Šterk z domačo gobovo in govejo juho, svinjsko pečenko s žlikrofi in malinovo palačinko.

Po obilni večerji smo se ob snovanju novih srečanj odpeljali proti domu.


Prispevek: Vojka Rustja                                       Slike: Marta Volk in Hugo Rustja


Povezave

www.google.com

Oglejte si tudi