Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Tanja Fajon na vseslovenskem zborovanju za mir na Cerju: "MIR je več kot le odsotnost vojne."

Tradicionalno vseslovensko zborovanje ob dnevu miru, 21. septembra na Cerju je zaznamoval slogan Borisa Pahorja: »Prosim, nikoli se ne odreči svojim koreninam, svojemu jeziku in imenu.«
Letošnja slavnostna govornica poslanka Evropskega parlamenta Tanja Fajon je z odličnim, premišljeno koncipiranim sporočilom, ki se je dotaknilo zgodovine, trenutnega stanja Evrope ter večplastnega pomena vrednote miru za prihodnost Slovenije in sveta, izzvala večkratni aplavz publike, posebej ob besedah: »Nikakor in nikoli ne smemo privoliti v poskuse, da bi stanje v Sloveniji med letoma 1945 in 1990 prikazovali enako, kot je bilo v Sovjetski zvezi, Romuniji in Vzhodni Nemčiji. In ne smemo dovoliti, da bi prek tega obdobja razvrednotili narodnoosvobodilni boj kot boj proti okupatorju in rehabilitirali kolaboracijo."  Pozvala je k strpnosti do drugačnosti  ter nevarnosti razplamtevanja nacionalizmov na različnih koncih Evrope.

Župan Občine Miren – Kostanjevica Mauricij Humar je po uvodnem pozdravu spomnil na požar, ki je točno pred mesecem dni uničil okolico Pomnika miru, izpostavil kampanjo »Drevo za Cerje« ter vse prisotne povabil k darovanju dreves.

Alojz Štajner, predsednik Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije, se je dotaknil povezave med politiko, vojno in dobičkom. »Čeprav si vsi želimo miru, si ga je potrebno priboriti in zanj vsak dan prizadevati.«  Ob zaključku je dodatno poudaril pomen Pomnika braniteljem slovenske zemlje na Cerju, ki naj v vseh pogledih opravlja nalogo Pomnika miru.

V kulturno – umetniškem programu so poleg Orkestra slovenske policije navdušili  solistka Irena Yebuah Tiran z izjemno interpretacijo slovenskih zimzelenih melodij, dijaki umetniške smeri Gimnazije Nova Gorica, Moški pevski zbor iz Mirna ter člani Kluba mladih iz kulturne akcije TIGR.  Program  je povezoval Rok Andres, tudi režiser in scenarist  prireditve.

Petkov dan je bil na Cerju že 7. namenjen mladim. Suzana Černe, dolgoletna koordinatorka Srečanja Unesco šol,  je predstavila letošnje dogajanje na temo »Prisluhnimo miru in naravi«, kjer so učenci sodelovali v športno – kulturnih dejavnostih. Mladi so ob zaključku srečanja že tradicionalno posadili lipo miru, kot prvi pa začeli Drevored hvaležnosti s tremi hrasti, ki jih je poklonil častni občan in svetovno priznani industrijski oblikovalec Oskar Kogoj.

Ob dnevu miru je bil na voljo tudi brezplačen ogled pomnika, ki je prav na sobotni dan nudil čudovit razgled do morja in najvišjih slovenskih vrhov.

Na vse strani neba je tudi letos poletelo povabilo k negovanju vrednote miru, na kateri po besedah voditelja: »Stoji in pade država, narod, družina, prijateljstvo.«



Fotografije: Mitja Ambroželj

Oglejte si tudi