Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Mednarodni dan miru na Cerju

Ob Pomniku braniteljem slovenske zemlje na Cerju se že tradicionalno poklonimo dnevu miru. Prav tu, kjer so potekale ostre borbe v 1. svetovni vojni, se danes slavi mir, prijateljstvo, svobodo.

 Na prireditvi na Cerju se spomnimo vseh, ki so si prizadevali za mir. Mnogi so dali svoja življenja zato, da naš narod danes živi v svobodni državi – Sloveniji.

 

Pomnik na Cerju simbol miru

Pomnik opozarja na minulo trpljenje in daje upanje, da se grozote vojne ne bodo več ponovile. Župan Občine Miren - Kostanjevica Mauricij Humar je poudaril, da se je v tem smislu letos na Cerju zbralo več kot 600 mladih iz Slovenije in zamejstva, ki so ustvarjali na temo miru, sodelovanja in povezovanja.

In nadaljeval: "Vrednoti miru, ki ni umevna sama po sebi, niti dana vsem generacijam in narodom v enaki meri ali obliki, se bomo ponovno poklonili na mestu, kjer je vojna pustila najbolj krute odtise. Da se spomnimo, opomnimo, razumemo, ozavestimo in ne pozabimo."

Predsednik Koordinacije domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije Ladislav Lipič je izpostavil, da je Pomnik na Cerju simbol slovenskega naroda za samostojno državo. Kajti za svobodo in samostojnost se je moral z orožjem v roki bojevati narod sam.

 

Negovati mir v naši državi

Osrednji govornik prireditve je bil predsednik vlade Marjan Šarec. Poudaril je, da smo se Slovenci vedno samo branili, nikoli nismo napadali. Danes nam vojna v takem smislu, kot sta bili svetovni vojni ne grozi, na pragu pa je kibernetska vojna.

Mir je po premierjevih besedah osnovna vrednota in prav je, da si še naprej prizadevamo znaj. Zato moramo imeti našo domovino radi. Nadaljeval je: "Če mi ne bomo imeli radi svoje domovine, če mi ne bomo izobešali slovenskih zastav, drugi jih ne bodo namesto nas. In lahko se nam enkrat zgodi, da te domovine ne bomo več imeli, kajti, žal, zgodovina človeštva ni zgodovina miru, temveč zgodovina vojne.”

Opozoril je, da je treba v državi vzpostaviti takšno strukturo, da se bomo sposobni braniti, kadar bo to potrebno. Dokler teče dialog, do takrat ni vojne. Dalje je pojasnil: "Mir bo takrat, ko bosta tudi v naši državi dva sodelavca sposobna iti na kavo, ne da bi se skregala zaradi politike. V politiki je vsak dan veliko besed, veliko je sporov, veliko je prerekanj, ampak to ne sme vplivati na družbo, da bi se na delovnem mestu, doma ali kjer koli prepirali zaradi politike. To ni mir, to je zavedênost. Zaradi politike se ne splača prepirati." 

 

Zborovanje za mir je pripravila Koordinacija domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije v sodelovanju z Občino Miren - Kostanjevica in  Turizmom  Miren - Kostanjevica. Prireditev se je začela s slavnostnim prihodom praproščakov in  nadaljevala s kulturno umetniškim programom. Nastopili so: Orkester slovenske policije, Klub mladih TIGR, primorski kulturnik Andrej Jelačin, Vokalna skuina Chorus in Ditka. Scenarij za prireditev je oblikoval Rok Andres.

 

Marta Pavlin

Foto: Mitja Ambroželj

Oglejte si tudi